Övrigt

Apple Pay redan en succé – men stöter även på patrull

Det går både bra och dåligt för Apples nyligen lanserade mobila betallösning Apple Pay och oavsett hur vi vänder och vrider på rapporterna är detta helt klart början på något som oundvikligen kommer att vara utbrett inom en snar framtid. I takt med det kommer även Apples procentbaserade transaktionsavgift (tas av bankerna, inte kunderna) att bli en allt större intäktskanal.

Sedan presentationen 9 september och lanseringen 20 oktober har teknikmedier och användare hyllat smidigheten i att använda Apple Pay, och hittills har inga säkerhetsbrister upptäckts (åtminstone inte offentliggjorts). Apple har också varit tydliga med att man tänkt mycket på den personliga integriteten – ingen data delas med varken Apple eller de olika handlarna.

I en intervju under nya “WSJ.D Live”-konferensen tidigare i veckan  (före detta “All Things D”) berättade Tim Cook att över en miljon kredit- och betalkort  aktiverades av användare under tjänstens tre första dygn. Det är enligt Cook fler aktiveringar än alla andra mobila betallösningar tillsammans.

Konkurrenten CurrentC sätter käppar i hjulet

Enligt Apple ska det finnas runt 200 000 handlare i USA där Apple Pay går att använda, och Array har tidigare rapporterat om varför antalet butiker med NFC-terminaler kan komma att explosionsöka nästa år.

Ett flertal större butikskjedjor i USA har dock i dagarna antingen stängt av sina NFC-terminaler eller uttalat att man inte kommer möjliggöra för användning av mobila betallösningar som Apple Pay och Google Wallet. Beslutet berör bland andra GAP, Walmart, Best Buy, Target och en rad andra butikskjedor som tillsammans ingår i sammanslutningen MCX som utvecklar en egen mobil betallösning: CurrentC.

Baserat på QR-koder

Denna kommande mobila betallösning fungerar annorlunda än Apple Pay och andra NFC-baserade lösningar. CurrentC blandar exempelvis in saker som skanning av QR-koder men har å andra sidan stöd för bonuskort och andra slags kort än.

Vidare ingår en hel del datainsamling i CurrentC-systemet, som många butiker värderar högt. Dock ska användare när väl tjänsten lanserats kunna välja vad och i vilken omfattning användardata ska kunna samlas in av butiker och handlare.

Det som hindrar de medverkande butikerna att även erbjuda konkurrerande tjänster som Apple Pay och Google Wallet är enligt uppgifter ett kontrakt mellan dem och MCX som helt enkelt förbjuder dem från att göra det. Men i ett färskt uttalande från MCX-vd:n Dekkers Davidson framkommer det att företag som är inblandade i CurrenC-satsningen genom konsoritumet MCX är fria att lämna samarbetet när som helst utan några reprimander.

CurrentC redan hackat

Nyligen berättade utvecklaren av CurrentC att “någon del av systemet” har hackats under den pågående testperioden som genomförs i skrivande stund med ett okänt antal utvalda handlare och användare. En “icke-auktoriserad tredjepart” förklaras ha fått tag på e-postadresser till en del av de som testar tjänsten via ett intrång. Inga andra uppgifter ska dock ha läckt i intrånget.

Tim Cook inte orolig

I ovan nämnda WSJ-intervju säger Tim Cook att han inte är orolig över denna motgång. “I det långa loppet kommer butiker till slut att behöva anpassa sig till vad kunderna vill ha”, sade Cook och menade på att den högre säkerheten i Apple Pay är attraktiv för kunder såväl som för butiker.

[source:http://9to5mac.com/2014/10/29/mcxs-currentc-the-infamous-apple-pay-competitor-says-its-already-been-hacked/ “9to5Mac”, http://www.imore.com/depth-look-currentc-and-personal-data-they-want-collect “iMore”, http://www.macrumors.com/roundup/apple-pay/ “Macrumors”, http://www.wsj.com/video/share/embed?url=http://www.wsj.com/video/tim-cook-on-retailers-that-refuse-apple-pay/3E4536CB-D63F-4B9B-8C0B-B7E48DF6D8F8.html&guidval=3E4536CB-D63F-4B9B-8C0B-B7E48DF6D8F8 “WSJ”]

[related]Relaterat[/related][display-posts tag=”apple-pay” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!