Övrigt

Apple Pay lanseras vid en väldigt läglig tidpunkt

Vi kan räkna med att Apple kommer att pusha hårt för sin nya betallösning i samarbete med kortföretag och banker, och vid lansering ska de finnas över 200 000 handlare med NFC-terminaler där Apple Pay ska fungera.

Problemet och det enskilt stora hindret för att Apple Pay ska få brett stöd i USA är att dessa drygt 200 000 terminaler är en väldigt liten del av det totala antalet butiker och betalterminaler i USA, uppskattat till över nio miljoner.

Men om drygt ett år kan just detta problem komma att lösa självt, helt utan Apples inblandning.

Europeisk standard kommer till USA

I USA har det smartkort-system som är standard i Europa inte fått någon större spridning; endast runt 14% av alla fysiska butiker har terminaler för kort med chip, och ännu mindre procent av det amerikanska folket äger ett kort med chip. Fortfarande är det den gamla och ytterst osäkra magnetremsan som är dominerande.

I Europa har vi EMV-standarden för så kallade smartkort (kort med integrerat chip) som Visa och MasterCard står bakom. Denna standard är ett krav för att dels komma åt problemen med kortbedrägerier men också för att försöka fasa ut den förlegade magnetremsan.

Det var den Europeiska Centralbanken som beslutade att alla handlare som inte övergått till EMV-certifierade terminaler senast i årskiftet 2010/2011 själva får stå ansvariga för bedrägliga korttransaktioner som hade kunnat undvikas med en EMV-terminal.

Och nu kommer även USA:s banker att ansluta sig till EMV, vilket innebär en massiv omställning för de runt 9 miljoner amerikanska handlare. Omställningen har en deadline på 1 oktober 2015, och de amerikanska bankernas krav är likvärdiga de europeiskas – “anpassa er eller riskera att hållas ansvariga för kortbedrägerier”.

emvcard2
Chippet vi tar för givet i Europa finns knappt att hitta i USA

Medvetet eller en tillfällighet

Det innebär att väldigt många handlare kommer att behöva uppgradera sina terminaler till nya med stöd för kortbetalning via chip. I samband med det finns då en god chans att många handlare väljer att uppgradera till betalterminaler som även är NFC-kompatibla, vilket är en nödvändighet för att kunna erbjuda köp via Apple Pay och andra mobila betallösningar.

Spekulationerna går därför varma om Apples val av tid för lanseringen av Apple Pay – var det medvetet med tanke på omställningen nästa år, eller är det bara en  tillfällighet?

[source:http://pando.com/2014/09/11/the-hidden-brilliance-behind-the-timing-of-apples-adoption-of-nfc/ “Pando Daily”]

[related]Mer om Apple Pay[/related][display-posts tag=”apple-pay” image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!