Övrigt

Så blockerar du samtal från säljare på din iPhone

Med tanke på gårdagens vägledande dom gällande säljsamtal till mobiltelefoner där Marknadsdomstolen i korthet gav grönt ljus för oönskade säljsamtal till privatpersoners mobiltelefoner är det läge för ett relevant blockeringstips för iPhone-användare.

Det går visserligen att registrera sitt telefonnummer till NIX-registret, men de flesta som gjort det har säkerligen upptäckt att bara anmäla sig till NIX inte är ett helt vattentätt sätt att bli av med telefonförsäljarna.

Till skillnad mot blockeringsappar för Android, som Truecaller med flera, kan inte motsvarande appar på iPhone automatiskt blockera samtal från registret med kända nummer från säljare. Men det finns faktiskt ett relativt smärtfritt och väldigt effektivt sätt.

Börja med att installera TrueCaller – appen som bland annat tillhandahåller en aktuell lista med telefonnummer till kända telemarketingbolag. I grundutförande går det att låta appen skapa en kontakt i din adressbok med hundratals telefonnummer till olika telefonförsäljare (under fliken “Spam” i appen). När någon av dessa ringer ser du då tydligt i nummerpresentatören att det är ett oönskat samtal.

Dra det ett steg längre och blockera dem helt

Men för att åstadkomma att dessa oönskade samtal från just den kontakten helt ska blockeras (så att du inte ens ser att de ringer) behöver du göra en sak till: aktivera automatisk blockering för just den kontakten.

Gå till kontakten som Truecaller skapat (kontakten heter vanligtvis “Oönskat samtal identifierat”) och skrolla längst ned, förbi alla nummer som finns i kontakten. Där hittar du en funktion som heter “Blockera den här uppringaren”. Bekräfta valet i inforutan som förklarar vad funktionen innebär.

Screenshot-05-21-2015-23-14-32

Nu slipper du telefonsamtal från kontaktens telefonnummer helt och hållet. Glöm inte att öppna Truecaller-appen med jämna mellanrum för att hålla kontaktens alla telefonnummer uppdaterade.

OBS: Då nummerregistret i TrueCaller påverkas av hur användare rapporterar olika telefonnummer finns risk för att du blockerar ett telefonnummer som faktiskt inte är oönskat. Risken för detta bör dock vara minimal.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!