Övrigt

Ny dom ger grönt ljus för oönskade säljsamtal till mobilen

Läs också hur du blockerar säljsamtal till din mobil.

Fram tills i början av 2014 har telemarketingbranschens etiska riktlinjer varit tydliga med att säljsamtal till privatpersoners mobiltelefoner inte varit tillåtet, så vida personen i fråga uttryckligen inte tackat ja till det. Efter att denna princip plockades bort förra året började bland andra elhandelsbolaget Energibolaget att ringa upp privatpersoner som inte bett om att bli uppringda, vilket fick Konsumentverket att vilja få en vägledande dom i ärendet via ett stämningsmål mot Energibolaget i Marknadsdomstolen (MD).

– Du kan bli uppringd i en bilkö, när du hämtar barnen på dagis, i många situationer där det är ännu svårare att ta ställning till om du ska anta erbjudandet än om du är hemma vid din fasta telefon, säger Cecilia Tisell till Dagens Nyheter.

Konsumentverket yrkade på ett totalförbud av oönskade säljsamtal till mobiltelefoner, och lutade sig bland annat tillbaka mot god marknadsföringssed. Men domen som nu har fallit betyder tvärtom att det är fritt fram för telemarketing mot privatpersoners mobiltelefoner utan att de bett om det – bortsett från de telefonnummer som är registrerade i NIX-registret.

Detta trots att Konsumentverket i sina konsumentundersökningar kommit fram till att 96% av befolkningen inte vill få samtal till mobilen av företag där man inte är kund.

– Vi ser att många konsumenter far illa av säljsamtal i telefonen och därför anser vi att det är olyckligt att inte heller mobiltelefonerna är fredade längre. Den nya domen ökar betydelsen av att man nixar sin mobiltelefon om man inte vill bli kontaktad av säljare, säger Gunnar Larsson, Konsumentverkets generaldirektör.

Här kan du läsa domen i sin helhet.

[via: http://www.dn.se/ekonomi/fritt-fram-for-saljsamtal-till-mobil/ “Dagens Nyheter”]
[source: http://www.konsumentverket.se/Om-oss/Nyheter-och-aktuella-fragor/Pressmeddelanden/Pressmeddelanden-2015/Ny-dom-okar-behovet-av-NIX/ “Konsumentverket”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!