Övrigt

Reeder 2 släpps i publik betaversion – vi har testat

Löftet från tidigare i veckan hölls och den första betan av den väldigt försenade RSS-läsaren Reeder 2 för Mac finns nu tillgänglig för allmän nedladdning. Efter att ha testat appen står det klart att Reeder 2 har potential att återerövra RSS-tronen i Mac App Store.

En första betaversion

Då Reeder 2 fortfarande utvecklas är det orättvist att dra några definitiva slutsatser av denna betaversion. Men vi får ändå en tydlig indikation på appens potential. Vi kommer rimligtvis få ett flertal nya betaversioner att leka med, med fler och förbättrade funktioner allt eftersom, innan Reeder 2 når Mac App Store och får sin nya prislapp.

Ja, du läste rätt – Reeder 2 kommer att kosta pengar, men hur mycket är ännu oklart. Den kunskapen i sig kan dock kännas surt för de som köpte första versionen för 75 kronor. Men tre år har gått sedan dess, och att betala ytterligare en gång för något som används dagligen bör kännas överkomligt.

Reeder 2 – Hero

Inte mycket nytt – ännu

På ytan är Reeder 2 inte annorlunda sin föregångare på så många sätt. Upplägget är detsamma och de jordnära färgerna finns kvar. Inställningspanelen har omarbetats och inställningarna överlag har blivit mer överskådliga och lätta att hitta. Att utvecklare Silvio Rizzi hämtat mycket från hans andra appar, Reeder för iPhone och iPad, är tydligt. 

Reeder 2 – beiga färger Reeder 2 – Ljusa färger

Det finns i nuläget fem olika färgscheman att välja mellan, där en av dem ser exakt ut som iPad-versionen.

Under ytan finns dock en stor och grundläggande nyhet: Reeder 2 har stöd för många av de nya RSS-tjänster som blommande efter att Google stängde ned Google Reader.

Förutom Feedly, Feed Wrangler, Fever och Feedbin finns också möjligheten att skippa synkroniseringstjänsterna helt och hållet och enbart lagra RSS-prenumerationer lokalt. Synkroniseringen och annat som görs bakom kulisserna görs snabbt (testat med Feedly) fungerar precis som förväntat.

Under fliken Services/Tjänster i inställningarna finns ännu inte mycket att hitta. En text som lyder “fler tjänster kommer att läggas till allt eftersom” ger dock lite tröst. I denna beta finns enbart Twitter och Facebook som externa tjänster, vid sidan av delning via e-post och meddelande.

Anpassning av typsnitt för artiklar har heller inte ännu lagts till, men ett liknande meddelande från utvecklare berättar att det kommer att komma.

Reeder 2 – litet fönster Reeder 2 – Litet fönster, sveper fram webbvyn

Svepningarnas mästare

Något som undertecknad har saknat mycket i Reeders vikarie ReadKit är stöd för svepningar och gester. Att vertikala svepningar på styrplattan kunna bläddra bland artiklarna och med horisontella markera som oläst eller öppna i webbläsaren är en ljuvlig känsla. ReadKit har tyvärr inte det stödet, och även om nuvarande beta av Reeder inte heller har det räcker vetskapen om att det kommer att komma gott och väl.

I denna betaversion går det dock att likt iPad-versionen svepa horisontellt mellan de olika panelerna, totalt fem paneler om vi räknar med den undangömda webbläsare. Med två fingrar i sidleds tar dig ända från första panelen som innehåller en lista på konton ändå bort till höger, där webbvyn för markerad artikel gömmer sig.

Det går också att precis som första versionen av Reeder fälla in visningen av artikeln så att endast listan visas. För att läsa artikeln är det då bara att svepa från höger till vänster, och för att återgå till listan behövs bara en svepning från andra hållet.

 

Kan bli bäst, igen

I dagsläget, i denna första betaversion, har Reeder ett sådant flyt i animationerna att det känns som att sitta framför iPad-appen. Lyckas Rizzi bara fylla appen med fler användbara funktioner, som exempelvis filter och smarta mappar, kommer Reeder 2 återigen bli herren på täppan vad gäller RSS-klienter för Mac.

Det kräver dock fortfarande att användarna är villiga att återigen betala för appen, vilket inte alls är självklart.

Ladda ned och testa Reeder 2 Beta 1

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!