Övrigt

Nästa OS X blir Yosemite – här är nyheterna

Apple presenterade precis namnet på nästa version av OS X. Det är OS X 10.10 Yosemite som gäller hädanefter. Yosemite kommer att introducera en helt ny design inspirerat av iOS 8.

yosemite_macs

Det är ett betydligt ljusare, transparentare och rundare operativsystem vi ser. Programmen står för det vita, menyerna är transperanta och fler dockikoner är runda. Men för de som inte gillar vitt så kommer Yosemite också gå att göra mörkare – i alla fall menyerna.

Den gröna knappen bland stoppljussymbolerna längst upp till vänster i varje fönster används i OS X Yosemite till att starta fullskärmsläge.

Dayview i notiscenter

Vi kommer att enklare nå kalender och andra göromål samt enklare appar så som kalkylatorn via notiscenter – här finns det också stöd för widgets så vi kan själva välja om vi vill se kalendern eller aktier, eller båda två. Denna funktion kallas Dayview. Kalendern har även den en “Dayview” och ger bättre överblick över dagen än tidigare kalender.

Spotlight

Spotlight hamnar i mitten av skärmen och visar betydligt mer information innan vi behöver gå in i ett program eller starta Finder. Söker vi på en person får vi upp både kontaktupptifter, kalender och relevanta mail. Funktionen är dessutom kopplad till nätet så vi kan få upp information från Wikipedia och andra internettjänster direkt utan att gå till webbläsaren.

iCloud Drive

Äntligen kommer vi kunna ha en fungerande molnlagring från Apple. iCloud Drive integrerar molnlagring rakt in i findern men också på iOS och Windows. De filer du har från iOS-appar kan nu alltså nås på din Mac.

[line][display-posts id=”97447″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

Mail

Bifogar vi en bild i via Mail-programmet har vi möjlighet att lägga in grafik så som texter, pilar eller vad vi nu behöver utan att använda ett grafiskt program. Den känner till och med igen vad vi försöker rita och ändrar t.ex. pratbubblor och pilar till något snyggare varianter än vi själva kan göra.

Mailar vi stora filer kommer det automatiskt gå att lägga dessa i iCloud i stället för att skicka via mailserven. Dessa bilagor kan vara upp till 5 GB. Apple kallar detta Maildrop.

Safari

Apples webbläsare blir superminimalistiskt med en smartare sökruta. RSS-läsaren är tillbaka under Shared Linked som tidigare endast användes till Twitter. Bokmärkesmenyn och liknande ligger nu på sidan i stället för uppe i adressfältet.

Wikipedia integreras ännu hårdare och söker vi på något behöver vi kanske inte ens gå till dess webbsida, lite information presenteras redan i Safaris sökresultatet. Safari förbättrar också tabbar och erbjuder en bättre överblick. Webbläsaren är också ännu snabbare.

AirDrop

AirDrop kommer att fungera mellan OS X och iOS. Man introducerar även Hand Of som är en riktigt smidig funktion om det kommer fungera i praktiken. Om vi författar ett mail på mobilen och kommer nära datorn, då kommer Macen känna av detta och starta mailprogrammet med den texten vi påbörjat.

[line][display-posts id=”97466″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

 

yosemite_mac

Meddelande/SMS och Telefon

Apple kommer att börja synkronisera SMS mellan iOS och OS X. Tidigare har det bara fungerat för meddelanden som skickats från andra iOS-enheter utanför SMS-nätet. Du kan till och med svara på SMS på din Mac om din iPhone är nära.

Men det slutar inte bara där, Macen känner av om du får inkommande samtal på telefonen och erbjuder dig svara på datorn och använda den som telefon. Det fungerar även för utgående samtal.

[line][display-posts id=”97504″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

Tillgänglighet

OS X Yosemite släpps till hösten, utvecklare får tillgång till beta redan idag men nytt är också att vem som helst kan ansöka till beta-programmet även om man inte är utvecklare.

Övrigt

OS X och iOS 8 integreras allt mer och bland annat kommer vi kunna påbörja ett mail på telefonen och när vi sätter oss framför datorn känner den av det och utan att göra något särskilt kan vi fortsätta att skriva mailet på datorn. Läs mer om detta och mycket annat i vår artikel om iOS 8.

[related]Mer från WWDC[/related][display-posts tag=”wwdc2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!