Övrigt

iOS 8 presenterat – här är nyheterna

iOS 8 handlar om små förbättringar och i princip inga visuella förändringar.  Fokus ligger i stället på vad utvecklarna kommer att kunna göra för magi. Mer om det i en senare artikel.

Vi får bland annat smidigare notiser. Händelser som dyker upp längst upp kan du interagera med direkt till exempel svara på ett sms snabbt. Detta gäller även de notiser som ligger på låsskärmen.

Safari

Safari i iPad liknar det på Macen och har därmed förbättrad tabövervy och bokmärken ligger nu på vänstersidan.

Mail

I Mail kan vi minimera det mail som ligger uppe och komma åt äldre mail. Bra om vi håller på att skriva ett nytt och vill komma åt information från ett annat mail.

Sök

Spotlight hittar nu appar på App Store som du ännu inte installerat.

ios8_keyboard

Tangentbordet

Äntligen bjuder Apple på möjlighet att skriva snabbare på tangentbordet. Likt exempelvis så som det fungerar på Sonys enheter ger den förslag på vad den tror du skall skriva. Men om du får en fråga med två val via ett SMS så visar den de två alternativen du kan svara på. QuickType som det heter lär sig (sparas lokalt) men kommer inte från början på Svenska.

ios8_messages

Meddelande

Vi kommer att kunna lämna gruppmeddelande, vi kan namnge dem och sätta att vi inte vill bli störda per gruppchatt. Deltagare i chattarna kan dela ut sina positioner så att alla ser var alla befinner sig för närvarande.

Tap to talk gör att vi enkelt kan skicka ljudmeddelande och video utan att behöva spela in dem innan.

[line][display-posts id=”97504″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

icloud_drive

iCloud Drive

iOS får något som liknar en filhanterare. Vi kan få upp alla våra filer i som vi har i iCloud och välja vilken app vi vill öppna dem i. Alla förändringar sparas automatiskt tillbaka.

[line][display-posts id=”97447″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

HealthKit

I iOS 8 kommer med HealthKit – målet är att samla all information från alla olika hälsohjälpmedel så som vågar, armband och andra sensorer. Appen heter Health och kan kontakta diverse sjukhus om det skulle se illa ut. Vi får anta att detta endast gäller i USA.

health_family

Family Sharing

Via FamilySharing skall det bli lättare att bilder, kalendrar och sådan information. Men något som många gått och väntat på är att flera olika AppleID-konton kan dela på appar så länge alla är köpta med samma kreditkort.

[line][display-posts id=”97679″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

ios8_photos

Foton

Alla foton som tas synkroniseras nu över till alla enheter så även album, favoritmarkeringar och förändringar som görs. Enheterna kommer åt alla foton online även om de inte får plats rent fysiskt på just den enheten. iOS 8 kommer även med en sökfunktion där vi kan söka på tid, geografi och album med mera.

Vi erbjuds även möjlighet att ändra ljusstyrka, färgton med mera antingen manuellt eller med automatik. Apple jobbar med en app med motsvarande funktion på Macen men den släpps inte förrän tidigt nästa år. För Windowsanvändare är det webben som gäller. De första 5 gigabyten är gratis medan 20 och 200 gb kostar cirka 1 respektive 4 dollar månaden.

En funktion för att göra Time Laps-video finns nu, och det är enklare att ändra exponering genom att bara dra i ett reglage.

[line][display-posts id=”97550″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

Siri

Siri kan känna igen låtar, köpa appar och stödjer diktafoninläsning med 22 nya språk. Fullt språkstöd för Svenska verkar dock inte komma denna gången heller.

[line][display-posts id=”97655″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

Övrigt

[line][display-posts id=”97676″  image_size=”thumbnail” orderby=”date”  posts_per_page=”1″][line]

[related]Mer från WWDC[/related][display-posts tag=”wwdc2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!