Övrigt

iPhone 5S – fler färger och stor prestandaökning

iPhone 5S färger 2iPhone nummer två för kvällen vad den förväntade iPhone 5S. Den enda färgen som fått ärvas från iPhone 5 är silver medan guld och “rymdgrå” är nytt.

Apple berättar stolt att det är den första telefonen med 64 bit processor och iOS 7 stödjer detta fullt ut. Namnet blir A7 och processorn klarar både 32 bit och 64 bit samtidigt vilket gör att användarna inte behöver tänka på vad som gäller. Alla Apples appar är uppdaterade till det sistnämnda. Även utvecklarverktyget Xcode är uppdaterat till att ta vara på detta.

A7 M7Prestandamässigt leder det nya A7-chipset  att iPhone 5S är dubbelt så snabb både när det gäller processorprestanda och grafik, jämfört med iPhone 5.

Utöver A7-processorn har Apple bakat in en ny processor, som de kallar för M7. Denna stödprocessor kommer att enbart registrera rörelser, vilket enligt Apple kommer möjlggöra för en ny generation av fitness-appar och andra appar som grundar sig i rörelsemönster.

Telefonen stödjer OpenGL ES 3.0 vilket på ren svenska betyder att spelen har möjlighet att se betydligt bättre ut. Infinite Blade 3 är på G till exempel och den kör 5 gånger snabbare än iPhone 5.

Batteritid (iPhone 5 inom parantes)

  • 3G-samtal 10 h (8 h)
  • 3G-surf 8 h (8 h)
  • LTE-surf 10 h (8 h)
  • Wi-Fi-surf 10 h (10 h)
  • Videouppspelning 10 h (10 h)
  • Musikuppspelning 40 h (40 h)
  • Standby-tid 250 h (225 h)

 

Kamera

iPhone 5S Kamera15% större yta för sensorn, bländare ligger på f2.2. Autofokus mäter på 15 punkter. Kameran tar flera bilder och väljer ut den bästa. Kameran har två LED-blixtar, en kall och en varm. iPhone 5S kombinerar dessa blixtar för att få den bästa vitbalansen vilket gör att tex hudfärger blir bättre.

Kameran klarar så kallad Burst Mode – ett läge för att ta 10 bilder i sekunden för att i efterhand välja ut vilken eller vilka bilder som ska sparas. iOS 7 visar automatiskt vilken av bilderna den själv tror är bäst.

Kameran får nu också ett Slo-Mo-läge för videofilmning – genom att sänka upplösningen till 720p blir det möjligt att filma i i 120 bilder per sekund. Inspelade Slo-Mo-klipp kan sedan användas för att skapa slow motion.

Touch ID

Touch IDHemknappen är en biometrisk sensor för vårt finger. Den bland annat för att låsa upp telefonen och verifiera att du är du när du köper appar. Läs mer om Touch ID i vår separata artikel.

Pris

Svenska priser är ej ännu klara men de amerikanska stämmer överens med vad iPhone 5 kostade med abbonemang när den lanserades.

199 för 16 GB, 299 för 32 GB och 399 för 64 GB. Ingen med 128 GB utrymme än så länge.

Telefonen släpps den 20 september på de större marknaderna.

Mer från kvällens Apple Event:

[display-posts tag=”apple-event-10-sep-2013″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”30″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!