Övrigt

Touch ID – fingeravtrycksläsare i iPhone 5S

LB_8465

Det som länge det länge har ryktats om blir nu verklighet: Apple har byggt in en fingeravtrycksläsare i nya iPhone 5S.

En kapacitiv sensor i en helt ny hemknapp gjord av safirglas kan skanna av ett fingeravtryck med upplösningen 500 ppi. Upplösningen är tillräckligt hög för att kunna skanna även under det ytligaste hudlagret.

Det spelar ingen roll åt vilket håll eller i vilken vinkel ett finger pressas mot sensor, den läser 360 graders riktning.

Touch ID

Två praktiska funktioner

I praktiken kommer sensorn att användas för att låsa upp en enhet samt logga in på iTunes Store. Du som köper en iPhone 5S kommer alltså inte behöva skriva in någon lösenkodslås för att låsa upp den, och inte heller knappa in lösenordet till iTunes Store när appar, musik eller filmer ska köpas och laddas hem.

Touch ID kommer vidare att kunna identifiera flera olika personers fingeravtryck. Fler än person kommer alltså att kunna “logga in” på en och samma iPhone 5S.

Apple har tänkt på säkerheten

Apple har valt att aldrig spara fingeravtrycken vare sig på sina egna servrar eller i iCloud-backups. Tredjepartsappar kommer heller inte att kunna få tillgång till identiteterna som sparas i Touch ID. Databasen där fingeravtrycken lagras är dessutom krypterad.

Mer från kvällens Apple Event:

[display-posts tag=”apple-event-10-sep-2013″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”30″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!