Övrigt

Digg Reader – RSS-gröngöling med potential

Digg Reader logo

Om du är inne i RSS-svängen men fortfarande inte hittat det självklara alternativet till Google Reader kan det vara värt att kolla in helt nya Digg Reader. Digg Reader är en utökning av den populära nyhetstjänsten Digg, och efter att ha betatestats under några veckor släpptes Digg Reader nyligen för allmänheten. Nu har vi testat den.

Digg Reader finns att använda på webben samt i en universal iOS-app – någon Android-version har ännu inte kommit upp på Google Play, men ska vara på väg. Program för Windows och Mac har det ännu inte siats något om. Precis som de flesta andra nya RSS-tjänster tillhandahåller Digg ett öppet API för utvecklare att använda för att implementera Diggs synkroniseringsmöjligheter i tredjepartsapplikationer. På sikt kan alltså just din favoritapp för RSS-läsning få möjlighet att använda Diggs servrar.

Freemium-tjänst med siktet inställt på poweranvändare

Det är redan klart att Digg Reader kommer bli en “freemium”-tjänst, där tjänsten i ett grundutförande kommer förbli gratis att använda, medan det kommer tillkomma funktionalitet som kommer att kosta. Hur upplägget ser ut eller vad som kommer få en prislapp är ännu inte förklarat.

Fokus ligger på RSS-tungviktare som är beredda att betala för en snabb och robust tjänst, vilket Digg redan är på god väg att bli. Inläsning av nya artiklar och synkronisering mellan webbklienten och iOS-appen sker lika snabbt som det gjorde med Google Reader – och definitivt snabbare än Feedly. En barnsjukdom som uppenbarar sig ibland är att vissa flöden visas som helt tomma, vilket går att komma runt genom att logga ut och och logga in igen.

Smidig inloggning och migrering

Oavsett om du readan har ett Digg-konto eller inte är det bara att surfa in på Digg.com/reader och importera dina RSS-flöden från Google.

Att logga in på Digg Reader kan göras antingen med hjälp av ett Digg-konto som skapas på webben, eller genom koppling till ditt Facebook-, Twitter- eller Google-konto. Import från Google Reader görs helt automatiskt efter att du knappat in din Google-inloggning – dina flöden, stjärnmärkta artiklar (upp till 1000) och mappstrukturer migreras på bara några sekunder. Utöver det kan du ansluta Digg Reader mot ditt Instapaper- och Pocket-konto för att enkelt spara artiklar till de tjänsterna.

Appar och webbklient

Det för tillfället endast officiella iOS-appar att ladda ned och använda med Digg Reader. En Android-app är dock på gång och bör inom kort finnas att hämta från Google Play.

digg_reader

iOS-appen är i grunden en trevlig app att använda och läsa dina artiklar med. Från sidopanelen som du sveper in från vänster kan du navigera bland dina mappar och Digg Readers inbyggda listor. Uppdatering görs via pull-to-refresh och varje artikel kan svepas åt sidan för att nå underliggande funktioner för att gilla (digga), spara och dela. Appen kraschar dock då och då och har några buggar, men det är saker som antagligen kommer åtgärdas i nästa uppdatering.

I iOS-appen finns det totalt fyra övergripande visningsvyer utöver dina egna mappar, varav en inte har något att göra med RSS-tjänsten:

  • “Top Stories” – visar populära artiklar från Digg-nätverket. Detta har inget att göra med Digg Reader och dina egna prenumerationer.
  • “All” – visar alla artiklar från alla dina RSS-prenumerationer, med de senaste överst. Tyvärr sorteras inte de artiklar du redan läst ut, utan förblir kvar i listan. Dock är olästa artiklar markerade med fet text.
  • “Diggs” – listar alla artiklar du “diggat”.
  • “Saved” – listar alla artiklar du stjärnmärkt/bokmärkt.

Digg Reader webb

På webben finns det två visningsvyer för artikellistan: en komprimerad och en expanderad. Den förstnämnda visar sajtnamnet och rubriken för artikeln medan den expanderade vyn visar alla artiklar i sin helhet. I princip alla kortkommandon för tangentbordet som Google Reader använts sig av finns tillgängliga.

Det är också enkelt att organisera dina flöden från webbklienten. Du kan skapa nya mappar och du sorterar alla flöden genom att bara dra och släppa.

Går ej att markera som oläst

Tyvärr går det inte ännu att markera artiklar som olästa – öppnar du en artikel så förblir den läst som det är just nu. Det finns inte heller någon “olästa artiklar”-kategori, utan alla artiklar du har läst förblir kvar i huvudlistan. Det gör hela upplevelsen rörig och det blir krångligt att få en överblick över vad som är kvar att läsa.

Saknaden av dessa två funktioner är dock Digg-utvecklarna väl medvetna om och de ligger båda högt på deras prioriteringslista just nu. En saknad funktion som däremot inte nämns av utvecklarna är möjligheten att söka bland alla flöden.

Ny chans om en månad

Efter ett kortare test av webbklienten och iOS-appen på både iPhone och iPad står det helt klart att Digg Reader på sikt kommer kunna bli en av de stora RSS-aktörerna. Fundamentet sitter på plats och är inget annat än fenomenalt; snabb synkronisering, smidig inloggning, enkel koppling till ett flertal olika webbtjänster och en webbklient som både ser bra ut och som är snabb. Det är dock en del viktiga saker som just nu saknas eller som behöver förbättras, och en gissning är att Digg Reader om någon vecka eller en månad kommer vara en betydligt mer fulländad RSS-plattform än den är idag. Ger vi tjänsten mer tid kommer förmodligen också många populära RSS-appar implementera stöd för Digg Reader.

Det ska dock kommas ihåg att Digg började utveckla denna nya RSS-tjänst, inklusive apparna för iOS och Android, från grunden för mindre än tre månader sedan. Därför är det inte heller så konstigt att allt inte känns helt färdigutvecklat, och antagligen kommer de flesta tillkortakommanden åtgärdas i sinom tid, men det är bra att känna till bristerna innan du hoppar på Digg Reader, speciellt då det ännu inte finns funktionalitet för att exportera din data om du bestämmer dig för att flytta från Digg Reader till en annan tjänst.


Läs också:

Test: Fyra alternativ till Google Reader
Reeder-apparnas framtid utstakad
ReadKit får stöd för Feedbin och Feed Wrangler

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!