Övrigt

3 saker du bör tänka på innan du uppdaterar till iOS 8 (uppdaterad)

Det finns flera saker som är viktiga att göra innan du uppdaterar till iOS 8. Det viktigaste – det absolut viktigaste – är att se till att du har minst en dagsfärsk säkerhetskopia på allt som din iOS-enhet innehåller. Men utöver det är det två andra saker vi vill informera dig om.

Viktig uppdatering: Du som använder iPhoto-appen (inte den vanliga Bilder-appen) i iOS bör vara medveten om att denna app är borttagen från och med iOS 8. Alla bilder, fotoböcker, bildsamlingar och delade album du har i appen kan komma att försvinna. Se till att föra över dessa till din dator innan du uppdaterar.

Det går att migrera allt ditt innehåll från iPhoto till vanliga Bilder-appen. Följ instruktionerna hos Apple för att åstadkomma det: Apple Support.

[line]

Säkerhetskopiera och töm bilderna

Även som det inte är en allt för ofta förekommande företeelse händer det att en iOS-uppdatering misslyckas, och i värsta fall kan du få tvingas återställa hela enheten. I de allra flesta fall fungerar det som det är tänkt och all din information på enheten finns kvar.

Att skapa en säkerhetskopia åstadkommer du antingen via iClouds säkerhetskopiering eller via iTunes på datorn. Du som gillar trygga famnar gör givetvis en säkerhetskopia både via iCloud och iTunes.

Via iCloud:
Gå till Inställningar-appen och gå in under menyvalet i iCloud. Längst ned där kan du trycka på “Lagring, säkerhetskopiering” där du får valet att aktivera iCloud-säkerhetskopia om så inte redan har gjorts. Om det är första gången kan det ta ett tag, speciellt om det är många GB som ska skyfflas över.

I värsta fall har du fler GB på din iOS-enhet än vad du har i lagringsutrymme i iCloud (endast 5 GB ingår). I dessa fall får du välja om du antingen vill köpa till extra lagringsutrymme eller helt skippa detta och istället säkerhetskopiera via iTunes på datorn.

Via iTunes på en dator:
Koppla in din iOS-enhet med tillhörande sladd i datorn och öppna iTunes. Högst upp till höger dyker din enhet upp som en knapp, och trycker du på den får du fram ett flertal olika flikar innehållandes inställningar för enheten. Under fliken “Sammanfattning” finns en ruta med inställningar för säkerhetskopia. Välj “Säkerhetskopiera nu” och vänta till det är klart.

Ha gott om utrymme på din iOS-enhet

För att uppdatera till iOS 8 direkt från iOS-enheten krävs dryga 4 GB i ledigt utrymme (beroende på iOS-enhet) . Det enklaste sättet att se till att du får mer ledigt utrymme är att tömma alla bilder och videoklipp till en dator och radera dessa från enheten.

Om du ändå inte får tillräckligt med ledigt utrymme är det smidigaste att uppdatera via iTunes på datorn.

[line]

iCloud Drive

Vänta med att aktivera iCloud Drive om du vill fortsätta kunna synkronisera mellan iOS och OS X Mavericks då funktionen kommer till Mac först när OS X Yosemite släpps senare i höst. Funktionen för Handoff mellan OS X och iOS lanseras också först då, vilket innebär att du inte kommer att kunna skicka SMS från din iPad ännu.

Dessutom bidrar detta till att appsynkroniseringar drabbas negativt. Om du exempelvis synkroniserar din lösenordsdatabas i appen 1Password mellan iOS- och Mac-appen kommer detta inte att fungera om du uppgraderar till iCloud Drive.

iCloud-Drive-förfrågan om aktivering

När du uppgraderat till iOS 8 kommer du få en förfrågan om du vill uppgradera din iCloud-lagring till iCloud Drive. Här ska du alltså välja “Avbryt” om du är beroende av funktionalitet som nämns ovan. Det är inga problem att i efterhand aktivera iCloud Drive i Inställningar-appen.

[line]

iPhone 4s

Har du en iPhone 4s kan det vara bra att vänta med att uppgradera. Enligt diverse tester, bland annat från Ars Technica, går det tämligen långsamt med det nya systemet. Vidare är iOS 8 optimerat för skärmen på iPhone 5 eller större.

Se skillnaderna i tid det tar att utföra vissa saker i tabellen nedan.

iPhone 4s med iOS 8, skillnad i prestanda

Läs om nyheterna i iOS 8 i våra tidigare artiklar:

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!