Övrigt

Windows 9 “Threshold” påstås släppas i april 2015

Foto: Fillmore Photography (CC)

Enligt Paul Thurrot på Winsupersite.com kommer Microsoft att redan under årets BUILD-konferens i april presentera sin vision för nästa Windows-version. Tidigare har bland annat ZDNet skrivit om kodnamnet “Threshold” och Microsofts planer på att under våren 2015 släppa en rad stora uppdateringar till de tre olika Windows-plattformarna; Windows, Windows Phone och Xbox One, för att förena dem funktionsmässig ännu mer.

Nu verkar det alltså som att 2015-uppdateringen för skrivbordsversionen av Windows kommer att bli ett helt separat operativsystem med eget namn; Windows 9. Enligt Thurrot kommer Microsoft bland annat fokusera på Metro 2.0, men i övrigt är det fåordigt om vilka nyheter Windows 9 kan tänkas komma med.

Microsofts planer är, enligt Thurrot och de insatta som han har talat med, som så att presentera Windows 9:s vision i stora penseldrag under BUILD-konferensen i år men utan att släppa någon utvecklingsversion. Inom ett år sedan ska upp till tre milestone-versioner har släppts till utvecklare för att sedan släppas i skarp version i april 2015.

Att Microsoft börjat tänka i uppföljarbanor och tänker ta steget vidare från “8:an” förklaras ha att göra med Windows 8:s Vista-liknande resultat på marknaden. Även om Windows 8 rent tekniskt och objektivt är bättre än föregångaren, har det nya operativsystemet mött stort motstånd av användarna. Bortfallet av den sedan länge invanda Start-knappen och den till en början röriga växlingen mellan skrivbordsmiljön och den nya Metro-vyn är antagligen de två största bovarna.

Microsofts nuvarande version av Windows, version 8.1, hade vid årsskiftet enligt webbstatistiksajten Net Applications endast runt 3,6% av marknaden. Sammantaget rullar Windows 8 och 8.1 ungefär på en tiondel av alla datorer, betydligt färre än Windows 7 (47 %) och även det nu över ett årtionde gamla Windows XP (30 %).

Vad vill du helst av allt se i nästa version av Windows?

[via: http://www.theverge.com/2014/1/11/5298798/windows-9-release-date-april-2015-rumor “The Verge”]
[source: http://winsupersite.com/windows-8/threshold-be-called-windows-9-ship-april-2015 “Winsupersite”, http://www.zdnet.com/microsoft-codename-threshold-the-next-major-windows-wave-takes-shape-7000023832/ “ZDNet”, http://www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?qprid=11&qpcustomb=0 “Net Applications”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!