Övrigt

Windows 8.1 släppt – startknappen är åter tillbaka

Att Microsoft är ett företag som lyssnar på sina kunder och gärna viker sig för folkmassan blev tydligt under de efterföljande månaderna sedan Xbox One presenterades. Ett flertal gånger ändrade man sina ursprungsplaner för att tillgodose kundernas krav och behov. Detsamma gäller delsvis för det hårt kritiserade Windows 8, men ändringarna är inte riktigt av samma kaliber som många kunder efterfrågar.

Nyheterna i version 8.1 som testats sedan några månader tillbaka i en förhandsversion är många, både stora och små. Bland annat är sökfunktionen märkbart förbättrad, SkyDrive mer integrerat på systemnivå och de inbyggda apparna uppdaterade med smått och gott. Det är nu också möjligt att välja att helt och hållet gå förbi den nya startsidan i Windows 8 vid uppstart av datorn, och stödet för flera skärmar är betydligt bättre.

Till sist är nu också den högst saknade startknappen tillbaka, på sätt och vis. Det finns en startknappsliknande knapp i det nedre vänstra hörnet, precis som den Microsoft vant oss vid i nästan 20 år, men tyvärr fungerar den precis som i Windows 8: med den startas rutnätsvyn.

Det finns som sagt en hel del nyheter i version 8.1, och det är sammantaget en rejäl uppdatering, men känslan av att man jobbar mot två separata system – den vanliga skrivbordsmiljön och rutnätsvyn “Metro” – ligger kvar. Även om det i 8.1 är mer flexibelt att visa applikationer från de båda världarna samtidigt på skärmen, utöver att skrivbordsbakgrunden kan vara densamma i de båda miljöerna,  känns de ändå fortfarande separerade.

Förhoppningsvis, för Microsofts skull, kommer man med denna uppdatering få fler att våga uppgradera till Windows 8 från tidigare Windows-versioner. Senaste siffrorna från Net Market Share visar att de fortfarande – ett år efter lansering – endast är runt åtta procent av Windowsdatorer med nätuppkoppling som rullar med Windows 8.

Befintliga Windows 8-installationer kan redan nu uppdatera till Windows 8.1 via Windows Update. Alla nyköp och nedladdningar av Windows 8 kommer från och med 18 oktober vara version 8.1.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!