Övrigt

Vi förlorarar vårt grundlagsskydd

Svenska flaggan

Foto: Christopher Neugebauer (cc)

Webbsidor som tillåter fria kommentarer på sina artiklar lyder inte längre under yttrandefrihetsgrundlagens regelverk. Detta kom Göta hovrätt fram till häromdagen.

Resultatet blir att den som skriver artikeln kan bli ansvarig för det som sägs i kommentarerna. Tidigare har tingsrätten gjort en annan bedömning där man anser att artikeln och kommentarerna skall ses som två olika databaser och att dessa därmed är särskilda enligt lagen.

Detta höll alltså inte Göta hovrätt med om. Yttrandefrihetskommittén föreslog dock förra året att det är just en åtskillnad som skall göras – att den delen som ej kan påverkas av besökare har grundlagsskydd och den andra inte har det. En sådan ändring kan dock tidigast bli aktuell efter valet nästa år – detta då det krävs två beslut från två olika riksdager för att ändra en grundlag.

De flesta stora tidningssajter tillåter kommentarer som inte förmodereras liksom vi här på Array.se.

Vad tycker du, är det här en bra sak som tvingar alla att förmoderera och därmed slipper vi mycket av de värsta kommentarerna eller stannar samtalet helt av i stället?

[via: http://www.journalisten.se/node/36622%0A “JOURNALISTEN”]
[source: http://juridikbloggen.wordpress.com/2013/06/20/grundlagsskydd-for-mediers-webbplatser-och-omodererade-kommentarer-gastinlagg-av-benjamin-o-j-boman/ “JURIDIKBLOGGEN”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!