Övrigt

Varför notiscenter bör ligga under hemskärmen

iOS-lager 1

Max Rudberg, den svenske gränssnitts-designern som vi skrivit om tidigare, har gjort ett kort animations-klipp som visar hur mycket mer logiskt det vore om notiscenter-menyn uppenbarade sig genom att pressa bort hemskärmen, precis som multitask-raden och när du öppnar en mapp. Idag sveper du ned notiscenter som lägger sig som ett lager över hemskärmen, trots att den har samma bakgrunds-textur som multitask-raden och mappars bakgrunder, vilket gör att den upplevs som att den bör ligga på samma “lager” som dem, under hemskärmen.

Linen-textur

Testa själv får du se, växla mellan att öppna en mapp, trycka fram multitask-raden och svepa fram notiscenter några gånger så ser du att de förstnämnda ser ut att ligga på samma nivå/lager, d.v.s. under eller bakom hemskärmen, men att notiscenter-menyn faktiskt sveps över hemskärmen. Rudbergs animation nedan visar hur det egentligen, rent logiskt, bör fungera; notiscenter-menyn bör trycka bort hemskärmen, precis som multitask-raden gör. Dock kan man väl dividera kring hur snygg Rudbergs animation är, men principen framkommer i alla fall.

[youtube id=qTDRlswe93g]

Antingen det eller att Apple ändrar utseendet för notiscenter, så att det inte använder samma bakgrundstextur som används för bl.a. multitask-raden:

Notiscenter-alternativ-design

(Via Deallocated Objects och Shawn Blanc. Medier från Deallocated Objects och Nik Radjenovic)

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!