Övrigt

Våra önskemål för iOS 8

Årets WWDC-konferens ligger och lurar runt hörnet och där förväntas Apple visa upp åtminstone några nyheter från nästkommande stora iOS-version – iOS 8. Ska vi tro på ryktena är det hälsa- och fitnessrelaterade funktioner som blir den stora nyheten i uppdateringen, med appen “Healthbook”  i centrum.

Det ryktas även om att få möjlighet att köra två appar sida-vid-sida på iPad och att programmen Förhandsvisning (Preview) och TextEdit (Textredigerare) tar klivet från OS X till iOS. Vi har också i konceptform fått se hur iOS kan förbättras på systemnivå.

Mer än så finns det egentligen inte några belägg för, men att önska och spekulera är både riskfritt och harmlöst, så låt oss nu ta och göra just det.

Fokus på funktionalitet, nu när designen är färdig?

iOS 7 kom som bekant med ett helt nytt utseende. Det var en välkommen och nödvändig uppdatering, men den gjordes på bekostnad av funktioner. Visst fick vi till exempel saker som Control Center, en ny Spotlight och en ny vy för att byta program, men inget som gjorde förfarandet av hur vi använder iOS-enheter annorlunda.

Att förändra både funktion och form på en och samma gång skulle innebära alldeles för stor risk för Apples storsäljare, och av den anledningen ser vi det som rimligt att de valde att fokusera designen först, för att senare jobba på funktionella förändringar.

iOS 8 Koncept Bhandari

Nu har de allra flesta vant sig vid iOS 7 och dess nya design och formspråk, och därför är det hög tid att ta iOS in i framtiden. Hur inbiten Apple-användare du än må vara kan du antagligen inte förneka att det händer en hel del intressant på konkurrerande plattformar. Kanske inget revolutionerande, utan snarare en slags mognad i hur plattformen kan användas mer logiskt, praktiskt och effektivt.

Alla plattformar har Notiscenter, alla har Kopiera och Klistra-in, alla har GPS, accelerometer, gyro, bra kameror och högupplösta skärmar. Vi har nått en sorts hög och rimlig grundnivå för vad en modern telefon skall klara av, och då är den stora frågan vad man bör förvänta sig av nästa version av iOS.

Nedan kan du läsa vad vi hoppas på att iOS 8 levererar, där alla iOS-användare i redaktionen beskriver sina tre största önskemål.

[line]

Siavash

AirPlay

AirPlay fungerar mestadels riktigt bra och är något jag använder dagligen – minutligen – när jag är på jobbet eller hemma, men implementationen lider av en oerhört tråkig begränsning. När det gäller multiroom-uppspelning har AirPlay bevisligen stöd för det via iTunes på en Mac. Men utanför desktopversionen av iTunes är det mervärdet som icke påtänkt.

Från iOS går det tyvärr fortfarande endast att streama ljud och bild till en enhet i taget. Då det skulle vara alldeles för påfrestande för de flesta hemmanätverk att streama video till flera mottagare samtidigt (förmodligen också ett väldigt smalt användningsområde) är den begränsningen förståelig, men det är mig veterligen oförklarligt varför det inte fungerar för ljud.

Jag vill kunna skicka min musik på min iPhone till alla mina AirPlay-mottagare samtidigt, i synk och utan att behöva använda iTunes eller tredjepartsprogram på datorn.

iOS 8 Koncept Albums

Bild- och videohantering

Med tanke på hur hårt Apple har marknadsfört iPhone som en ersättare för kompakta kameror är det märkligt hur dåligt iOS hanterar alla bilder och videoklipp som sparas i iOS. Allt från Bilder-appen, Bildström (Photo Stream) synkronisering med iPhoto kan, bör och måste förbättras. Det är i nuläget oklart vad Apple egentligen strävar efter gällande hanteringen av foton och video.

Förutom de större visionära frågetecknen som Apple behöver räta ut kring bild- och videohanteringen är det en hel del småtjafs.  Som att det i Bilder-appen fortfarande inte går att se exakt när en bild är tagen, och att Bildströmmen på en Mac inte uppdateras utan att iPhoto är igång,

Vidare är det också märkligt att vi fortfarande inte kan välja hur högupplöst vi vill filma. 1080p-video kräver väldigt mycket utrymme, och då dessa inte synkroniseras till molnet är det nödvändigt att lägga över dem på datorn manuellt med jämna mellanrum för att inte fylla minnet.

Slutligen, låt oss lagra allt som är fångat med kameran i molnet och gör det lättåtkomligt. Det skulle även möjliggöra för hantering av album och bildsamlingar direkt i iOS. Idag går det att sortera in bilderna i album direkt i iOS, men dessa album går inte att exportera på något sätt. Inte ens iPhoto, som på pappret ska leva i symbios med iOS, förstår att bilderna är sorterade i album.

Personlig anpassning

Jag har sedan iPhones födelse accepterat “Apple’s way or the highway”-tänket när det gäller hur det är tänkt att iOS ska användas. Jag har ursäktat denna acceptans med att systemet alltid fungerat pålitligt. I min bok är stabilitet och pålitlighet viktigare än funktionalitet.

Men för varje år är det en mer och mer krystad acceptans där fler och fler begränsningar bidrar till en allt större samlad frustration. Att iOS dessutom inte längre är så pålitligt som det en gång uppfattades vara gör det hela inte mycket bättre.

Låt oss som användare bestämma lite mer fritt om vissa saker som Kontrollcenter (genvägsikonerna), Notiscenter (Idag-vyn) och förvalda program för e-post och webbläsare. Låt oss också få visa mer information på hemskärmen än endast statiska ikoner.

Koncept Widgets

[line]

Andreas

Förbättrat stöd för tangentbord

En iPad varken kräver eller kommer med något tangentbord vilket för många är själva poängen och inget som jag tycker ska ändras. Dock vill jag kunna använda fördelarna som ett tangentbord innebär när det väl är anslutet – exempelvis att kunna hoppa mellan appar med snabbkommandon likt hur det fungerar i OS X utan att behöva förlama touchskärmen genom att aktivera VoiceOver som idag är enda lösningen för utökat stöd för tangentbord.

Jag vill även kunna använda TAB-tangenten för att hoppa mellen knappar och return för att klicka. Allt för att så långt som möjligt slippa lyfta händerna från tangentbordet. Det tröttar helt enkelt ut i onödan och drar ner hastigheten när man försöker vara effektiv.

Fildelning mellan appar

Låt alla appar använda andra appars filer lokalt och från iCloud. Visst är det bra att appar i iOS lever i sin egen lilla sandlåda när det gäller säkerhet, men det blir snabbt irriterande när du vill komma åt en fil som ägs av en annan app.

Hämtar du exempelvis hem en fil med Dropbox eller via FTP går det inte att öppna den filen från en annan app. Visst går det att från Dropbox skicka en fil till vissa andra appar men ändringen som görs i dessa återspeglas inte automatiskt i filen som ligger i Dropbox utan tillhör nu den app den redigerats i, och den kan heller inte sparas tillbaka till den app den kom i från på ett smidigt sätt. Nej bort med detta åt låt oss komma åt våra filer mellan alla appar.

Siri på svenska

Det har nu gått ett och ett halvt år sedan Apple sökte kompetens inom det svenska språket för vidareutveckling av Siri. Kort och gott: det är dags för Siri att kunna förstå svenska nu.

Siri-Sverige

[line]

Esse

Widgets

iOS var länge endast ett fönster mot Apples och andra appar men med iOS 7 ändrades det med kontrollcenter. Jag önskar att Apple inför ett widget-liknande system där vissa grundläggande funktioner kan användas utan att vi går in i apparna.

Att se saldot på ens resekort eller för den delen bankkontot är självklara saker men varför inte möjligheten att slå av och på lamporna när vi kommer in i ett rum?

Svenska designen Max Rudberg har gjort en konceptvideo som speglar exakt det jag menar:

https://www.youtube.com/watch?v=D96TDxXRDgc

Telefon-API

Appar borde kunna känna av inkommande samtal detta för att möjliggöra för dessa att visa vem som ringer även om den inte finns med i telefonboken samt spärra inkommande samtal från ej önskade försäljningssamtal.

Split-screen

iPad skulle bli så mycket mer användbar i soffan om vi bara kunde göra en så enkel sak som att sitta och surfa samtidigt som vi har Skype eller någon annan meddelandetjänst igång i förgrunden. För mer professionella användare är det inte orimligt att se två appar samtidigt som dessutom samarbetar runt olika funktioner.

[line]

Jezper

Kommunikation mellan appar

iOS är efter sju versioner fortfarande förlamande tröttsamt att arbeta med när man behöver flytta information mellan applikationer. Appar har inte möjlighet att kommunicera med varandra på något sätt som kan kallas intuitivt eller ens produktivt.

Så fort man behöver göra något mer än att bara befinna sig i en enda app är det ett oändligt hoppande via multitaskvyn – ibland också via Safari, kombinerat med dialogrutor i appar som är mer eller mindre lämpade att hjälpa dig med det du vill göra.

Att iOS saknar ett filstystem som användaren har kontroll över bidrar säkert till detta, och jag påstår inte att jag har lösningen åt Apple, men något behöver göras. Att ge iOS-användare tillgång till ett filsystem á la Finder eller Utforskaren är farligt. För den som förstår sig på filsystem så vore en sådan funktion mycket användbar, men gemene man kan inte filsystem. Folk fattar inte filsystem. Det räcker med att titta på vanliga människors skrivbord; fullt av filer, genvägar, kopior av genvägar, viktiga saker, blandade med tio mappar utan saker i. Deklarationer är blandade med selfies.

Visst, iCloud finns ju, men iClouds fillagring är dels usel* på många sätt och dels otillgänglig via iOS då iCloud-filer är så hårt kopplade till respektive app. Det finns dock gott om potential för iCloud som numera växt sig så stort att det börjar bli svårt att sätta fingret på vad exakt det är.

Det som iOS behöver är en i systemet inbyggd förståelse för vad varje app kan, och ge dessa appar fler möjligheter att påverka systemet baserat på vad användaren vill göra. Jag vill kunna ladda ner en app som genererar PDF:er och sedan via vilken textredigeringsapp som helst kunna exportera rätt till den appen.

* Denna sektion i denna artikel skrevs i OS X Textredigerare och sparades på iCloud. Denna text kan jag sedan inte nå från någon annanstans än just min dator. Den går inte att nå i min iPhone, iPad, på iCloud.com eller ens på någon annans Mac utan att först logga ut och radera deras iCloud-inställningar.

Standardprogram

iOS 8 får mer än gärna markera slutet för Apples påtvingade standardprogram. I de allra flesta operativsystem för mobiler och datorer kan du idag välja vilket standardprogram du vill att systemet skall använda sig av, men inte i iOS. Där är exempelvis Safari, Mail och Kalender huggna i sten. Med det stora utbudet av kvalitetsappar så skulle egentligen alla Apples egna program kunna ersättas, men Apple tillåter oss inte använda dem som vi vill. En tredjepartsapp får aldrig vara mer än en andra klassens invånare i ekosystemet iOS, där Apples egna program regerar. Det hämmar både funktionalitet och användbarhet.

Koncept Splitscreen

Split-screen på iPad

Vikten av ett system som är enkelt att använda lyfts ofta fram som ett motargument så fort man tänker högt om lite mer komplicerade funktioner, men allt handlar om själva genomförandet. Lika ofta som Apple kan vara frustrerande envisa med att inte gå sina användare till mötes, har de samtidigt rent historiskt löst många viktiga och komplicerade funktioner på kreativa sätt.

Jag är säker på att Apple kan lösa dessa önskemål på ett sätt som inte gör plattformen svårare att använda. Ryktet om att iOS 8 på iPad skulle erbjuda möjligheten att dela skärmen mellan två appar (likt Windows 8) är ett bra exempel. Det skulle innebära en potentiellt stor förändring för hur vi använder våra iPads, i alla fall om vi definerar funktionen som vi sett den på andra plattformar.

Så behöver det inte vara, och då jag är en stor förespråkare för split-screen på tablets hoppas jag verkligen att Apple löser även den funktionen.

[line]

Thor

iTunes-synkronisering

Vi går mer och mer från våra datorer till förmån för mobila enheter,  och det kan tyckas att en iOS-enheten är kompetent nog för det mesta. När det då kommer till synkronisering med iTunes vill jag kunna bestämma vilka nya saker som trådlöst ska synkroniseras från min dator till iPhone, just från min iPhone. Jag vill inte behöva sätta mig vid datorn för att få de senaste låtarna, bildalbumen eller filmerna på min telefon.

iClouds lagringsutrymme

Till en början sålde Apple en iPhone med endast 4GB lagringsutrymme, men idag är lagringsutrymmet långt över de 5GB som Apple ger ut gratis i iCloud. Har du köpt en telefon för 7000kr med 64 GB minne kan det vara lämpligt att du får säkerhetskopiera just 64GB i iCloud.

Jag har flera gånger stött på personer som blir irriterade och tror att de använt upp allt minne på sin iPhone när det kommer upp en varning om att iCloud-lagringen börjar ta slut. När de väl förstår att det är iCloud-utrymmet som är slut stänger de av säkerhetskopieringen i iCloud då inställningarna för att konfigurera vad som ska säkerhetskopieras till iCloud är så djupt begravt i inställningarna att få någonsin varit där.

Ladda ned program till iPad från iPhone

Apple bör kunna känna av vilka enheter som är anslutna till ett och samma Apple-ID-konto. Jag vill inte se rutan om “mer information om iPad” när jag försöker spana in en iPad-app från min iPhone – jag vill läsa om programmet och få lov att köpa det för att sedan kunna använda det när jag senare sitter vid min iPad.

App Store begränsning
[line]

? Vilka är dina största iOS 8-önskningar?

Hoppa över till tråden i forumet och lista dina önskemål och förhoppningar på hur Apple kan förbättra sitt mobila operativsystem.

[related]Mer om WWDC 2014[/related][display-posts tag=”WWDC2014” image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”5″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!