Övrigt

Vad du behöver veta inför kvällens Apple-event

Dagen med stort D för Apple-fans runtom i världen har kommit. Det är tisdag, tidig höst och det var ett år sedan iPhone 5s lanserades. Apples första (?) höstevent för 2014 börjar streamas ikväll klockan 19:00, och av allt att döma kan det bli en riktig skördefest för dig som uppskattar Apples mobila prylar.

Den senaste informationen pekar också på att U2-fans kommer att få sig en liten extra kick – bandet ska enligt New York Times vara “högst delaktiga” i eventet.

Titta live

Apples officiella videoström finns att se på Apple.com och via appen Apple Events på Apple TV. Du som tänker hålla dig undan all medierapportering och se hela presentationen i sin helhet i efterhand kan hålla koll på denna länk där presentationen publiceras ett par timmar efter den sänts.

Vi rapporterar hela kvällen

Vi på Array sitter redo för att leverera nyheter i både text och tal. Slashat Live kommer att börja sända live redan klockan 18:00 med en timmes försnack. Slashat-gänget kommenterar även live under presentationen och avslutar med en gedigen sammanfattning och analys av alla nyheter direkt efter Apples presentation.

En sammanfattning om vad du kan förvänta dig att se under kvällens event hittar du här nedan:

Nyheterna du kan förvänta dig

Räkna inte med något iPad- eller Mac-relaterat – även om Apple skulle kunna överraska oss med det är det inte troligt att Apples största kassako skulle behöva dela på stjärnglansen med sina storasystrar och kusiner. Av historiken att döma kommer heller inte OS X Yosemite lanseras i skarp version under detta event, trots att iOS 8 och Yosemite är ytterst integrerade med varandra.

Det finns däremot en hel del som vi faktiskt kan förvänta oss, även om ett flertal av nedanstående förväntningar är grundade på den omåttliga mängd rykten som publicerats under året.

Ny(a) iPhone-modell(er)

Det du däremot kan räkna med är en ny iPhone-modell. Och kanske också en till. Sedan i slutet på förra året har läckor, rykten och och anonyma uppgifter fått ta stor plats i teknikmedia, och sammantaget verkar de flesta tro sig ha en klar bild över vad för slags iPhone vi kommer att få se.

Tunnare, snabbare och större kan de två modellerna karakteriseras som – den ena med en skärm på 4,7 tum, och den andra på hela 5,5 tum.

Vad Apple i så fall har för planer för nyligen lanserade C-varianten av iPhone återstår att se.

Läs också: Då börjar iPhone 6 säljas i Sverige

Wearables – iWatch?

Enligt den senaste ryktesvågen kan vi också se fram emot en helt ny produkt i en ny produktkategori för Apple – wearables. Att det är något som ska bäras runt armen verkar de flesta vara överens om, men åsikterna går isär om det är en smart klocka eller ett armband med fokus på hälsa och välmående. Enligt ett flertal av varandra oberoende källor ska denna nya produkt presenteras ikväll, men inte börja säljas förrän nästa år.

Om denna produkt presenteras under kvällen ska det bli ytterst intressant att få redan på vad det stora syftet med denna produkt verkligen blir. Det ska givetvis även bli spännande att se vad Apple döpt den till – blir det iWatch?

Mobilt betalsystem

Apples tredje stora lansering förväntas bli ett mobilt betalsystem och träda in på en marknad som bara väntar på att explodera. Många har försökt med varierande framgångar, men med Apples historik kan detta bli det första mobila betalsystemet som ger oss en ordentlig skjuts in i framtiden. Både VISA och Mastercard ska vara med på Apples pengatåg.

iOS 8

Ytterligare något som med all säkerhet kommer att lanseras är iOS 8 som betatestats under sedan WWDC i somras fram tills nu. De kosmetiska nyheterna är inte många, men under den platta designen gömmer sig en rad praktiska nyheter som länge varit efterlängtade.

Först och främst kommer applikationer nu att kunna “prata med varandra” på ett sätt som förenklar uppgifter som i dagsläget inkluderar mängder av tryck på hemknappen och kopiöst mycket hoppande mellan applikationer. Det i sig tyder på att Apple har börjat öppna upp sina höga säkerhetsmurar en aning. Att vi dessutom kommer att kunna byta tangentbord till sådana som utvecklas av tredje part är ytterligare en sådan sak. Vem kunde ha anat det innan WWDC?

Vidare har det gjorts en rad förbättringar för i princip alla appar. Även notissystemet har uppdaterats med exempelvis stöd för direkt interaktion utan att behöva öppna upp tillhörande app.

Ett par saker som är nytt i iOS 8 förväntas dock inte få någon tydlig effekt förrän senare. HealthKit, som kommer kunna samla in data om en användare via tillbehör och sensorer, är en sådan sak, men likaså HomeKit som potentiellt kan bli en stor hit för hemautomation.

Slutligen – du har väl förberett dig?

Joy of Tech 2043

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!