Övrigt

Krönika: Vad är Gamergate?

Det senaste halvåret har det pågått diskussioner runt något som kallas Gamergate och det har på senare tid spridit sig så brett att det nästan är omöjligt för någon att överblicka allt.

Vi har har själva varit inne och berört ämnet genom att lägga upp vissa av de YouTube-videor där videobloggaren Anita Sarkisian går igenom objektifiering inom spelens värld med många arga kommentarer som följd.

Grunden rör dock en annan kvinna, en spelutvecklare vid namn Zoe Quinn, som fick sitt liv uthängt på internet efter att hon gjort slut med sin pojkvän. Han lade då upp information om att hon haft en sexuell relation med en eller flera journalister för att få bättre betyg i sina recensioner (vilket för övrigt aldrig kunnat bevisas, tvärt om).

Nu är Gamergate uppdelat mellan två stora grupper och en liten aggressiv kärna. De som ser hela företeelsen som ännu ett drev mot kvinnor inom en mansdominerad bransch medan den lilla aggressiva är de som står bakom drevet kamouflerat som en diskussion om mediaetik. Samt den andra stora som inte vill kännas vid det misogyna men ändå vänder sig starkt emot bilden som Anita Sarkisian med flera ger av spelindustrin och dess produkter. Denna gruppen och den aggressiva kärnan går dock ihop många gånger genom ett svansbeteende där många spelar ner alla de hot om våldtäkt och ond bråd död  som kvinnor som vågar kritisera branschen får utstå.

Stopgamergate

Ett färskt exempel är kampanjen #Notyourshield. Denna twitterkampanj såg ut att komma från unga kvinnor, invandrare och HBTQ-personer som vände sig mot framförallt Anita Sarkisians budskap, men efter lite research visade det sig att de som startade kampanjen använde fejkade twitter-konton. Men det hindrade inte riktiga personer att i efterhand haka på och de båda grupperna blandades på ett naturligt sätt.

Förra veckan nådde vi antagligen peaken av det hela efter att Anita Sarkisian fick ställa in en föreläsning på Utah University. Detta då det kommit in hot från en (självutnämnd) antifeminist om att hen skulle begå den värsta skolskjutningen i amerikansk historia. Trots detta ansågs sig inte skolan ha rätt att söka efter vapen hos besökarna på grund av delstatens liberala vapenlagar.

Det har sagts väldigt mycket om det här och nu senast även i svensk media, men kortaste och bästa sammanfattningen kan vi läsa i Metro.

Andra relevanta artiklar

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!