Övrigt

USB-frustrationen snart över – nya kontakten blir “vändbar”

När USB 3.0 lanserades var vi antagligen många som ifrågasatte varför standarden inte kom med nya, smidiga kontakter. Den mest vanliga USB-kontakten – Type-A – är i dagens mått en riktigt stor och klumpig sak som dessutom måste vändas åt rätt håll för att kunna stoppas in.

Det blev heller inte bättre när den nya Mikro-USB-kontakten lanserades i vintras – en bred och märklig sak som även den måste kopplas in “rättvänd”:

Screen-shot-2013-09-05-at-12.24.33-PM

USB 3.0-versionen av Mikro-USB som bland annat Samsung Note 3 använder

Men börjar specifikationerna för USB 3.1 närma sig ett slutskede och enligt nya renderade bilder ser framtiden ljus ut för både användare och datortillverkare.

I takt med att USB 3.1-standarden spikas har nu nya bilder dykt upp, som dels visar Micro-B-kontakten i bilden ovan men också en helt ny kontakt som känns betydligt mer modern: Type-C.

Enligt de renderade bilderna som The Verge har fått tag på är Type-C en ganska liten kontakt, i klass med Apples Lightningkontakt. Men bortsett från det ska det inte finnas något “rätt håll” på denna kontakt – båda sidor är symmetriska.

Vidare ska Type-C-kontakten kunna användas i båda ändarna på en kabel, vilket möjliggör för datortillverkare att stoppa in sådana portar i kommande datormodeller.

Sist men inte minst ska dessa nya kablar i kombination med USB 3.1 ge en ökad bandbredd till upp till 10 Gbit/s, i klass med första generationen av Thunderbolt.

Varför man i arbetet med nya standarden USB 3.1 valt att satsa på två nya kontakter istället för bara en hittar vi ingen bra förklaring till i nuläget. De färdiga specifikationerna för USB 3.1 förväntas spikas i juli månad i år.

usb-port-type-c

[source:http://www.theverge.com/2014/4/2/5573680/first-images-of-the-reversible-usb-cable “The Verge”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!