Övrigt

Uppror mot Dropbox när f.d. amerikansk utrikesminister får styrelsepost

I samma veva som Dropbox och uppköpta e-posttjänsten Mailbox kastade ur sig nya appar och funktioner meddelades det att Condoleezza Rice får en roll i Dropbox styrelse.

Kunder och användare av Dropbox har sedan dess högljutt protesterat mot denna utnämning, där den största kritiken härstammar från två saker: Rice stöd för Irak-kriget samt till kontroversiella övervakningsprogram, bland annat av NSA.

Rice var utrikesminister i USA i Bushadministrationen åren 2005-2009 och innan dess nationell säkerhetsrådgivare (National Security Advisor) sedan 2001. Som utrikesminister försvarade Rice de övervakningsmetoder som NSA infört under Bushadministrationen, och som Edward Snowden och Wikileaks senare avslöjade för världen.

Vidare påstås Rice vara den som godkänt avlyssning av FN:s säkerhetsråd och varit högst delaktig i godkännandet av tortyrmetoder som exempelvis skendränkning.

Flickr protest mot 1984

Foto: Fibonacci Blue (CC)

Fundamental krock mellan Rice och Dropbox

Att Dropbox-användare världen över nu rasar är lätt att förstå. Att ha en styrelseledamot som gång på gång visat att det är nödvändigt för den amerikanska staten att ha tillgång till högst personlig användardata menar man inte går hand i hand med det ställningstagande som Dropbox gör mot statlig insyn.

Efter användarkritiken gick Dropbox ut med ett förtydligande om varför de ändå anser Rice vara en nyckelperson i arbetet med företagets fortsatta framgång och expansion. Man menar att Rice har de politiska kunskaperna som krävs för att Dropbox ska kunna äntra nya marknader i nya länder, och att hon är införstådd med företagets policy kring statlig insyn i tjänstens användardata.

Faktum är att Rice också är känd för en skarphet, enorm intelligens och för sina diplomatiska erfarenheter. Hon är dessutom den mest beresta utrikesministern i amerikansk historia, sett till flest antal resta mil.

Det spekuleras kring att Dropbox behöver Rice diplomatiska förmågor i arbetet med att bland annat introduceras på den kinesiska marknaden, där lagringstjänsten har varit spärrad sedan 2010.

Rice har tidigare haft en styrelsepost i storbolag, bland annat för HP och oljebolaget Chevron.

Rice i Indien

Rice med Indiens premiärminister, 2005. Foto: Amerikanska ambassaden i Indien (CC)

Drop Dropbox uppmanar till bojkott

En rörelse kallad “Drop Dropbox” har startats där befintliga användare dels uppmanas till bojkott av tjänsten, men även att meddela Dropbox VD Drew Houston att plocka bord Condoleezza Rice från styrelsen.

Där finns även en lättläst guide (på engelska) om hur du rent praktiskt går tillväga föra att flytta din data från Dropbox till en annan konkurrerade molnlagringstjänst.

[source: http://en.wikipedia.org/wiki/Condoleezza_Rice “Wikipedia”, https://blog.dropbox.com/2014/04/growing-our-leadership-team/ “Dropbox Blog”, https://blog.dropbox.com/2014/04/our-commitment-to-your-rights-and-privacy/ “2”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!