Övrigt

TV4 sänder Apples event via ENEX (uppdaterad)

Uppdatering 18:25: TV4 har nu twittrar ut att sändningen är inställd. Enligt tweeten är det samarbetspartnern ENEX som ställt in.

Uppdatering 19:58: TV 4 sänder trots allt kvällens Apple event. Förvirringen är total. Sändningen dras med stora kvalitetsproblem och långt ifrån alla verka ha tillgång till streamen.


Tidigare under tisdagen gick TV4 ut med den överraskande nyheten om att de kommer att sända live från Apples event, ikväll klockan 19:00. Ett förundrat sus gick genom bland annat Twitter och på visningssidan på TV4.se finns knapphändig information.

Faktum är nu dock att det är precis så bra som det låter – TV4 kommer att visa en “ren” videofeed direkt från Apples högkvarter i Cupertino, utan någon kommentering från tredjepart eller pålagt tal eller liknande. Apple bistår alltså för första gången någonsin med en officiell livestream direkt från ett event till de kommersiella kanalerna.

TV4 var i princip lika överraskade som de svenska förväntansfulla Apple-fansen:

– Vi pratade om det i morse, och är egentligen lika överraskade som alla andra. Vi vet att det finns ett stort allmänintresse för Apples keynote-tal och ryktena inför det, bland annat sensorn för fingeravtrycksläsare, och då är det klart att vi ska sända nu när vi kan, säger Andreas Haglind, redaktionschef för TV4 nyheterna, till Array.se.

Haglind berättar också att det är via den internationella samarbetstjänsten ENEX som TV4 får sin videofeed. ENEX, som står för European News Exchange, är en medietjänst för samarbete mellan nyhetsredaktioner och bistår med råmaterial från de flesta delar av världen. Bland anslutna nyhetskanaler finns förutom svenska TV4 även amerikanska jättar som CBS News och Sky News.

I nuläget är det oklart ifall Apple slutit ett sändningsavtal direkt med ENEX eller om det finns en tredje eller kanske också en fjärde mellanhand.

Oavsett så är detta ett intressant drag från Apples sida. De är nu själva så pass medvetna om det stora intresset inför varje ny produktlansering att de trappar upp sitt PR-maskineri ett snäpp och sprider sina nyheter via kommersiella kanaler.

I nuläget är det oklart ifall även Apple själva, via iTunes, Apple.com eller Apple TV kommer att sända någon livestream eller inte.

Mer från kvällens Apple Event:

[display-posts tag=”apple-event-10-sep-2013″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”30″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!