Övrigt

Tim Cook: “Safirglas-produktionen är till ett hemligt projekt”

Tim Cook svarade på en mängd frågor på fredagen under det årliga aktieägarmötet. Som vanligt framkom en hel del intressanta saker, även om de flesta uttalanden är lika appleskt vaga som vanligt (mer om vad som sades i separat artikel). Bland annat kommenterade Cook vad Apples nya fabriker för produktion av “Sapphire Crystal” är tänkta till, och hör och häpna: “ett hemligt projekt”.

Safirglas är ett syntetiskt framställt material som redan används i delar av iPhone-modeller – bland annat täcks kameralinsen på baksidan av materialet och likaså hemknappen på iPhone 5s. En stor fördel med safirglas jämfört med vanligt glas är att det är betydligt mer reptåligt. Enligt Corning, tillverkare av Gorilla Glass som mer eller mindre äger marknaden för skärmglas på mobilmarknaden, är dock Safirglas betydligt tjockare än GorillaGlass och inte lika tåligt för påfrestningar som företagets egna produkt.

Ny safirglasfabrik i USA

Apple har en helt ny fabrik uppbyggd i Arizona som kommer att drivas av bolaget GT Advanced Technologies. Enligt rykten och anonyma källor till diverse nyhetsredationer har Apple betala ett förskott på närmare 600 miljoner dollar för att få exklusiv tillgång till safirglaset som produceras i fabriken. Analytiker och andra Apple-insatta har mer eller mindre antagit att safirglasproduktionen ska leda till att hela skärmglaset på kommande iPhone-modeller ska bytas ut till detta mer reptåliga glaset.

På sätt och vis dementeras detta nu av Tim Cook. Ett “hemligt projekt” skulle dock givetvis kunna vara just det: att Apple byter ut skärmglaset på iPhone, men antagligen syftar Cook på något helt annat. iWatch-ryktena är närmast till hands och då antireflexbehandlat safirglas länge har används i just klockor passar det rent spekulativt in som handen i handsken i detta fall.

Safirglass klocka

[via: http://www.macrumors.com/2014/02/28/sapphire-secret-project/ “Macrumors”]
[source: http://blogs.wsj.com/digits/2014/02/28/cook-raises-dashes-hopes-for-excitement-at-apple-annual-meeting/ “WSJ”]

[related]Mer från Apples aktieägarmöte 2014:[/related]

[display-posts tag=”apples-aktieagarmote-2014″ exclude=”89525″ offset=”0″ image_size=”thumbnail” order_by=”date” order=”DESC” posts_per_page=”3″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!