Övrigt

Tillgänglighetsstatus för iPhone-användare kan bli verklighet

I en ny patentansökan beskriver Apple ett system för att ange och dela sin tillgänglighet direkt på en iPhone, som då delas kontakter emellan. Precis som de flesta chatt- och kommunikationsprogram idag kan visa status tänker sig Apple att du ska kunna se en persons status innan du ringer, sms:ar eller e-postar någon.

Vid sidan av tillgänglighetsstatus kan enligt patentansökan information om WiFi-täckning, GSM/3G-täckning, positioneringsdata, tidszon och batterinivå delas. Även information om mottagarans ringsignal, vibration med mera är på- eller avslaget.

Fördelaktigt när det är på systemnivå

Det finns en rad fördelar med sådan funktionalitet på systemnivå i iOS. Dels är det smidigt att kunna se vad den man vill kontakta för tillfället sysslar med. Om man innan man ska ringa någon ser att personen i fråga har sin status inställd på “Upptagen”, då är det kanske inte läge att ringa och fråga om något som varken är viktigt eller akut.

En annan fördel med tillgänglighetsprofiler på systemnivå är att andra applikationer skulle kunna anpassa sig beroende på en enhets status.

Unikt och uppfinningsrikt?

Patentansökan skickades in i februari och har ännu varken godkänts eller fått avslag. I ansökan förklaras det att tillgängligheten och övrig information för varje enhet skickas över det mobila datanätet till en central server som övervakar, registrerar och distribuerar det hela. Utöver det hittar vi inget direkt uppseendeväckande i beskrivningen jämfört med liknande system för exempelvis chattprogram.

Med tanke på att en rad andra program och enheter sedan urminnes tider haft liknande lösningar för att registrera och dela tillgänglighet är det överraskande att Apple uppfattar detta som ett eget påfund.

Kanske är det just i kombination med mobiltelefoner och det mobila datanätet som gör att Apple anser detta vara unikt?

Du kan läsa patentbeskrivningen i sin helhet via källhänvisningen nedanför.

[via: http://1.usa.gov/13TC554 “USPTO”]
[source: http://appleinsider.com/articles/13/08/22/apple-looks-to-patent-iphone-status-notification-system-similar-to-instant-messaging-apps “Apple Insider”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!