Övrigt

Testat: OnLive Desktop med Windows 7

OnLive2

Häromdagen skrev vi om OnLive och deras nya tjänst OnLive Desktop som visades upp på årets CES-mässa. Precis som uttalat släpptes OnLive-appen till iPad på App Store i torsdags, och nu, efter flera dagars överbelastning (förmodligen då många velat testa samtidigt) har även jag lyckats komma in och testa tjänsten.

OnLive Desktop är alltså en tjänst som ger dig åtkomst till en virtuell Windows 7-installation från OnLives servrar, och i gratisvarianten ingår 2GB lagringsutrymme samt en Office-installation. Fjärråtkomst till virtuella installationer är definitivt inget nytt, men att komma åt en dator som du egentligen inte vet vart den befinner sig fysiskt måste nog ändå klassas som en nyhet. Dessutom är OnLives tekniska lösning riktigt fungerande med låg fördröjning; tänk då också på att deras servrar inte ligger i Europa, vilket rent teoretiskt bör innebära att när OnLive väl får en serverpark på en plats närmare Sverige så bör tjänsten fungera ännu bättre.

Något slags gränssnitt speciellt utvecklat till tablets ligger som ett lager över Windows, så att det ska vara enklare att interagera med dina fingrar, men tyvärr kan du inte använda iOS egna tangentbord, utan här är det Windows egna visuella tangentbord som gäller.

Efter att ha testat denna tjänst nu i någon timme står det helt klart att gratisvarianten av OnLive Desktop inte är något direkt användbart. Det fungerar precis som utannonserat, men då en del fundamentala saker saknas gör det att tjänsten i princip är meningslös. Observera att detta gäller gratisversionen av OnLive Desktop, och inte de andra varianterna som kostar.

OnLive1

För det första så har du ingen som helst åtkomst till internet från den virtuella installationen i gratisversionen; inget Internet Explorer, ingen mail-klient, inget som har med internet att göra alls faktiskt. Med andra ord kan du varken skicka eller ta emot filer till din virtuella Windows-installation. Det enda sättet att ladda upp och ladda ned filer till och från din OnLive-installation är genom att logga in på desktop.onlive.com. Om du är sugen på att betala för tjänsten (10 dollar i månade) är en av skillnaderna bl.a. internetåtkomst, vilket då förenklar åtkomsten av filer och mappar.

Du kan heller inte installera andra program än de som redan är installerade i gratisversionen, vilket begränsar dig till Office-sviten samt några andra småprogram i klass med kalkylatorn. Även detta problem kan du lösa genom att börja abonnera på tjänsten.

Själva Windows-installationen är också riktigt strypt; du kommer inte åt några inställningar, ingen kontrollpanel och du kan inte ens byta bakgrundsbild. Om detta är en säkerhetsåtgärd eller inte är oklart, men det kan nog uppfattas som irriterande av många.

En sista tråkig sak, som verkar gälla oavsett vilken variant av tjänsten det är, är att det inte finns något stöd för att använda iOS inbyggda tangentbord, vilket drar ner på effektiviteten radikalt om du är van vid den. Dock ska det finnas stöd för Bluetooth-tangentbord, vilket ändå kan ses som en kompensation.

OnLive Desktop i gratis-tappning är en ren proof-of-concept; en riktigt bra sådan också. Rent tekniskt fungerar det överraskande bra; jämfört med att köra VNC över ett lokalt nätverk fungerar OnLive Desktop betydligt bättre, och då är ändå servrarna på andra sidan atlanten. Att se på ett av de inlagda exempel-klippen var det mest överraskande då filmklippen flöt på utan något som helst lagg eller missade bildrutor.

OnLive3

Vill du testa själv måste du först skaffa ett amerikanskt iTunes-konto då appen inte släppts internationellt än. När du väl har det är det bara att ladda ned den via App Store (sponsrad länk). Det enda som krävs för att testa är ett OnLive-konto, vilket du skaffar från OnLives webbsida.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!