Övrigt

Test: Macbook Air (2013 års modell)

Senaste generationens Macbook Air bjuder egentligen på samma recept som tidigare. Tunn, elegant design med ett tillräckligt bra tangentbord och en funktionell skärm. Åtminstone är det vad man tror om man tittar på datorns utsida. Det finns två USB 3.0-anslutningar, en Thunderbolt-port, SD-kortplats samt in- och utgång för ljud. Business as usual?  Knappast. Array har i samarbete med Macpro testat nya Macbook Air.

Samma fast annorlunda – mycket annorlunda

Man ska som bekant aldrig döma någons eller någots totala egenskaper enbart utifrån dess yttre attribut, och i fallet Macbook Air är detta definitivt sant. På insidan döljer sig en helt ny processorarkitektur från Intel som går under namnet Haswell. Med Haswell kommer en rad förbättrade egenskaper som gör det möjligt för Apple att leverera längre batteritid och bättre grafikprestanda utan att datorn blir varmare. Notera att jag inte tar upp det faktum att den nya generationens Macbook Air är snabbare än den föregående, för det är den inte. Apple själva valde sina ord mycket försiktigt på den pressvisning jag var inbjuden till förra veckan och valde att beskriva prestandan som “liknande” den i föregående generations Macbook Air.

Först några ord om batteritiden. Apple har “lovat” tolv timmars batteritid på en laddning. Förutsättningen där är att man använder datorn med ljusstyrkan nedragen till hälften och i övrigt är det normal datoranvändning som gäller. Titta på strömmande HD-video i iTunes drar ned batteritiden ett par timmar. Jag testade att ladda datorns batteri fullt och klockan 09:00 drog jag ur laddningskabeln och använde sedan datorn som jag hade använt vilken Mac som helst på jobbet. Lite Spotify, lite surfande, lite arbete via fjärrskrivbord i OS X eller Teamviewer, och så vidare. När jag tog helg, dagen innan midsommarafton, vid 15:30 hade batteritiden gått från tolv timmar till 8,5 timme enligt datorns inbyggda räknare. 6,5 timmes jobb hade dragit av 4,5 timme från batteriets kapacitet.

air_2

Detta är till mycket stor del Haswell-arkitekturens förtjänst. Intel har uppenbarligen jobbat stenhårt med att göra processorerna effektivare och strömsnålare. Ett sätt att göra det är att dra ned klockfrekvensen i processorn.

Snabb men inte varm

Den tidigare värstingmodellen av 13″ Macbook Air var en Core i7-processor på 1,8GHz. Den var snabb, inget snack om det, men blev också stekhet så fort man ville göra något mer avancerat med den än att surfa lite på Internet. Hetta och fläktar går som bekant hand i hand i bärbara datorer varför denna maskin aldrig blev en favorit hos undertecknad.

Den nuvarande värstingmodellen i Macbook Air-familjen är fortfarande en Core i7-processor men numera på 1,7 GHz. Med Turbo Boost får man upp processorn till 3,3GHz om det behövs. Den modell Macpro testar här är Core i5-modellen på 1,3GHz med 4GB internminne och ska man tro prestandamätningarna i Geekbench så är den inte så värst långt efter den förra generationens Core i5-baserade Macbook Air på 1,8GHz som skrapade ihop 6632 poäng. Modellen vi testar här får 6231 poäng, och då är det en skillnad på 500MHz i processorhastighet.

Prestandatester MBA 13″ 1,8GHz Core i5 (2012 års modell) MBA 13″ 1,3GHz Core i5 (2013 års modell)
Geekbench (64-bitars version) 6632 poäng 6231 poäng
Cinebench OpenGL-test 17.11 fps 22.43 fps
Cinebench CPU-test 2.58 poäng 2.41 poäng

En annan stor vinst med Haswell-arkitekturen är det betydligt snabbare gränssnittet mot Flash-minnet i Macbook Air. Jag startade programmet Disk Speed Test på min Mac Pro från 2009 med en snabb OCZ Vertex Plus R2-SSD-disk på 256 gigabyte. Resultatet blev en genomsnittlig skrivhastighet på 88,9MB/s och en genomsnittlig läshastighet på 116,8MB/s. Inte överdrivet upphetsande, men inte slött heller. Den inbyggda optiska SATA-hårddisken i maskinen mäktade med 52,5 respektive 51,8 MB/s i samma test.

Resultatet i nya Macbook Air? 423,2MB/s i genomsnittlig skrivhastighet och 691,7MB/s i genomsnittlig läshastighet.

Jo, du läste rätt.

Enligt Apple är lagringen i den senaste generationen av Macbook Air upp till 45 procent snabbare jämfört med tidigare generation av samma maskin. Det intressanta är att Apple numera använder sig av PCIe-flash, alltså flashminne som sitter direkt på PCI Express-bussen i datorn och inte via en särskild lagringsanslutning a’la SATA. Om detta är samma typ av minne som Apple planerar att sätta i den kommande uppgraderade modellen av Mac Pro återstår att se men för att summera lagringshastigheten i ett ord: jisses.

Summering

Prestandamätningarna ger rätt klara besked i en rad frågor och svaren kan vi summera så här: snabbare grafik, längre batteritid, snabbare lagring men sämre CPU-prestanda än föregående modell. Huruvida någon i praktiken kommer att märka av att denna Core i5-modell är långsammare än sin föregångare är jag högst tveksam till då övriga komponenter i maskinen är så mycket snabbare än tidigare.

Jag har ännu inte testat 11-tumsmodellen, men bestämde mig rätt omedelbart för att 13″-modellen är den jag ska ha. Med en vikt på 1,35 kilo kombinerat med en helt okej skärm, ett helt okej tangentbord (med bakgrundsbelysning), den enorma batteritiden och prestandan som i sin helhet inte gör mig besviken åtminstone är detta den perfekta jobbdatorn för den som är ute och rör på sig mellan möten, kontoret och hemmet.

Att även denna generations Macbook Air inte innehåller en skärm med så kallad Retina-upplösning är för mig mindre intressant. En 11-tumsskärm med betydligt högre upplösning än vad den har idag hade nog varit absurt att arbeta med, och även om 13-tumsmodellen med 1440 x 900 pixlars upplösning kan kännas omodern med så låg upplösning så ser jag det inte som ett problem.

Den uppdaterade grafikkretsen i Haswell-arkitekturen är minst sagt välkommen. Detta gör att Macbook Air nu äntligen kan driva externa större skärmar utan att svettas nämnvärt. Uppgraderingen till den nya wifi-standarden 802.11ac är också välkommen och ett tydligt tecken på att Apples fokus för Macbook Air är göra den till den ultimata bärbara datorn. Och jag tycker Apple har lyckats med just det.

Detta test publicerades också hos macpro.se.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!