Övrigt

Test: Leap Motion – framtidens sätt att styra datorer?

Under våren 2012 fick världens teknikbloggar nys om Leap Motion, ett koncept som lät dig styra din dator genom att röra dina händer i luften. Enheten fanns endast på utvecklingsstadiet, men fångade omedelbart mångas intresse av tre anledningar. En välproducerad demovideo fick det att verka som framtidens sätt att styra datorer, den skulle vara billig, och den skulle vara många gånger bättre än Xboxens Kinect men i ett mycket mindre format. Fler än mig lär ha förhandsbeställt omgående.

Leap

När min order väl var lagd började väntan, likt i en crowdfunding-kampanj. Målet var att Leap Motion skulle levereras innan årsskiftet. Av mer eller mindre tydliga anledningar flyttades datumet framåt gång på gång. Först under sommaren 2013 började de första Leap Motion-enheterna att anlända. Den stora frågan är då så klart: är detta framtiden?

Vad är Leap Motion?

Visualizer 2

Låt oss först bena ut vad det är och vad den gör. Leap Motion är rent fysiskt som en liten USB-sticka, något större än en cigarettändare. Undersidan består i en gummiyta för att enheten skall ligga stadigt och runt sidorna finner du en grön diod samt en USB-port. Enheten levereras med en kort och en lång sladd. Ovansidan är svart och svagt genomskinlig.

Det är under denna svarta yta de häftiga prylarna sitter. Där finns två kameror och tre infraröda dioder. Dessa är avsedda för att spåra objekt som t.ex. pennor eller fingrar med så hög precision som upp till 0,01 mm. Enheten kan spåra ungefär en meter uppåt, och formen på upptagningsområdet är av naturliga skäl trattformat.

Smudge on Leap Motion

Leap Motion känner alltså av vad du gör i luften ovanför enheten. Du kan röra en eller flera händer i både höjd-, djup- och sidled och på så vis arbeta i alla tre dimensioner.

Installation

Installationen är enkel, du kopplar in enheten, går till leapmotion.com/setup och laddar ner drivrutinen för antingen Windows eller Mac. Leap Motion skall enligt uppgift gå att använda även på Linux, men det är mer av en entusiastlösning än en konsumentlösning. Leap Motion-intresserade Linuxanvändare gör således bäst i att ta ett varv på Google innan hen lägger en order.

När enhetens programvara startas så kastas du direkt in i en visualiserare. Det är kanske inte så mycket en guide till hur du styr i Leap Motion, utan snarare för att så snabbt som möjligt introducera dig till vad Leap Motion är och vad den kan. Har du väntat i ett år så vill du ha 3D-roligt så snabbt som möjligt.

När vi ändå talar om hur man styr, så finns det inget vedertaget sätt. Programmen använder enhetens kontrollmöjligheter efter hur utvecklarna godtyckligt anser att de bör appliceras, och det är nog så det bör vara.

Airspace Home

Airspace

Airspace Store by Leap Motion

Det fanns redan från lanseringen ganska gott om program. Tyvärr är nästan allt av tredjepartsutvecklare, dessutom som omedelbart vill få tillbaka sin insats. Resultatet blir att det mesta behöver köpas. Att appar kan kosta pengar vet vi, men innan man ens fått någon som helst känsla för Leap Motions potential, eller brist på den samma, behöver man alltså betala för att prova. Lyckligtvis har det under min tid med Leap Motion lanserats fler och fler gratisappar. Leap Motions programvara kommer endast med en visualiserare (i två utförande), men inga program, inte ens Leap Motions egna. Du behöver således fylla på med program själv, och det gör du i Leap Motions “app store”, lämpligt döpt Airspace.

…så några appar:

Airspace växer för varje dag, och det finns hela tiden något nytt att prova. Men låt mig bjuda på lite tankar och åsikter runt några av alla appar jag testat. Värt att notera är att medan många appar är både för Mac och Windows så är det inte alltid så – vissa appar fungerar bara för en av plattformarna.

Cut The Rope
Cut The Rope

Detta populära spel fanns på Airspace redan från lansering och är inte krångligare än att du skall skära snören med fingret. Responsen är mycket bra, och kontrollen enklaste möjliga. Tyvärr uppstår problem då du ofta och mycket enkelt kan råka skära snören du inte tänkt skära, bara för att du rör handen lite för snabbt. För att skära krävs en snabb rörelse, och i övrigt förväntas du röra handen lite långsammare. Tyvärr är detta inte ett naturligt förfarande, då vi människor rör armen dit vi vill utan att moderera hastigheten. Det går så fort som det gör, och i Cut the Ropes fall är det för snabbt. För att uppnå önskat resultat så behöver du röra armen långsammare än kroppen vill. Det känns inte rätt.

Deco Sketch
Deco Sketch

En ritapp som är olik andra ritappar. Här handlar det om att måla geometriska objekt, vilket kan resultera i riktigt häftiga konstverk. Inget att måla realistiska saker i, här är det abstrakta grejer som gäller. Det är den enda betalappen jag testat, och kontrollerna är intuitiva och det känns genomtänkt.

Touchless
Touchless for Mac (finns även för Win)

Leap Motions egna program för att styra gränssnittet på datorn. Detta är en prövning i tålamod utöver det vanliga. Man får en snabb guide i hur det fungerar, och hinner tänka tanken att de har lagt upp det smart (skärmen är i mitten av enheten, hitom är där du styr, och bortom är där du klickar eller utför kommandon). Hopplöst. Hopplöst! Lyckligtvis har BetterTouchTool lanserat Leap Motion-stöd (i alphastadie), som fungerar bättre, dock inte alls lika användarvänligt. Ingen av dessa program är dessvärre på något vis en ersättare för musen.

Dropchord
Dropchord

Technospel! Enkelt och rätt roligt. Du använder dina pekfingrar, och mellan dem får du ett virtuellt streck. Du skall sedan i en cirkel fånga poäng med detta streck. Låter jätteenkelt, tills det kommer prickar du inte får bryta med strecket. Då blir det till att rotera runt, och snabbt skall det gå.

Så, till den brännande frågan –  är detta framtiden?

Nej. Inte egentligen. Inte ännu. Hårdvaran är det inget fel på, den är tvärtom helt utmärkt. Och att man kan få denna teknik för blott 80 dollar är imponerande. Men precis som med så många tekniska prylar idag, när hårdvara blivit så bra som den har, så hänger allt på mjukvaran. I Leap Motions fall så lämnar mjukvaran en hel del att önska, och det slutar inte där. Hur man än vrider och vänder på det, så är detta en pryl som kräver att du håller en hand (och oftast även arm) mer eller mindre statiskt i luften. Detta är både obekvämt och utmattande i längden.

Leap Motion är mer av en gimmick. Den imponerar på de du visar den för, men du har ingen egentlig praktisk nytta av den. Leap Motions framtid lär, likt Kinect, passa bäst för spel. Men datormusen lär den aldrig ersätta, det vågar jag svära på.

Mer info om Leap Motion hittar du här.

http://www.youtube.com/watch?v=_d6KuiuteIA

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!