Övrigt

Swype och SwiftKey – två nya tangentbord på väg till iOS 8

[line]
Uppdatering: Då iOS 8 nu är lanserat finns även båda dessa tangentbord att ladda ned från App Store. Swype kostar 7kr medan SwiftKey är kostnadsfritt i grundutförande. Dock har de ännu inte fått stöd för svenska. Vi återkommer så fort svenskt tangentbord lagts till i apparna.
[line]

Den kanske största överraskningen som Apple – eller ska vi kalla dem nya Apple? – levererade igår var möjligheten till tredjepartstangentbord i iOS 8. Androidanvändare har länge skrattat åt iOS-användare som i sju år har varit låsta till ett och samma tangentbord, något som det i höst blir ändring på.

Utöver att Apple öppnar upp sina betongdörrar för tangentbordsutvecklare lanserar de också en uppgraderad version av deras eget tangentbord, med funktionen “QuickType” som föreslår ord medan du skriver.

Men QuickType kommer inledningsvis inte fungera på svenska, vilket många av de tredjepartsutvecklare tangentborden som senare i höst kommer att släppas gör.

Såväl utvecklare och användare bokstavligen jublade under WWDC-presentation, både i publiken och på sociala medier.

De två mest populära tangentbordsutvecklarna har meddelat att man kommer att lansera sina unika tangentbord för iOS 8; Swype och SwiftKey.

Läs mer om deras unika egenskaper här nedan, hur de funkar samt om deras svenska språkstöd.

[line]

Swype – det svepande bordet

Swype

Swype är antagligen det mest använda tredjepartstangentbordet på Androidenheter, med över en miljard installationer. Upplägget går ut på att du som användare inte ska behöva släppa dina fingrar från tangentbordet; genom att svepa från bokstav till bokstav,  med periodiska svepningar förbi mellanslagstangenten, förstår mjukvaran vilka ord du försöker skriva.

I ett uttalande till Re/code säger Swype:

Not surprisingly, I couldn’t be more excited to bring Swype to iOS users. Our keyboard has been deployed on a billion devices across the world over the last five years, and that’s allowed us to build up a great language model, not only using our own technology, but also learning from our users, so our accuracy is quite good.”

Central uppdatering av ordbok

Swype samlar in data från användarna för att hålla en databas över nya ord och ordkorrigeringar färsk. Börjar många användare helt plötsligt skriva “papploopy” kommer Swype-servrarna centralt förstå att det är ett nytt ord som ska in i databasen.

Apple var dock tydliga med att ingen som helst tangentbordsdata lämnar iOS 8 såvida inte användare explicit godkänner det. Det finns alltid en risk med att lämna ut information om vilka ord som skrivs på ett tangentbord – bedragare har sedan urminnes tider använt så kallada “Keyloggers” för att luska reda på lösenord och andra känsliga uppgifter.

Swype förstår svenska

Swype har ett brett språkstöd och svenska är ett av dem. Utöver att endast kunna svepskriva på tangentbordet går det även att diktera på svenska. Därutöver har Swype stöd för vanlig tangentbordsinmatning och handskrift.

Swype är också smart nog att kunna hantera två språk samtidigt. Är både engelska och svenska inställt som språk i inställningarna för tangentbordet kan Swype föreslå ord på både språken i en och samma skrift.

https://www.youtube.com/watch?v=PnlDyF–RqI

Adaptiv inlärning

Swype har en adaptiv inlärningsförmåga vilket gör att tangentbordet lär sig vilka ord du skriver i relation till andra ord. Om du ofta skriver ett specifikt efterföljt av ett annat specifikt ord kommer Swype att lära sig detta och föreslå det för dig i fortsättningen.

Synkronisering av tangentbordsdata

Då Swype finns för så många olika enheter och plattformar, och nu snart också iPhone och iPad, kan användare välja att synkronisera all personlig tangentbordsdata.

15 olika teman

En fördel med Swype och andra tredjepartstangentbord är att det går att ändra utseende på dem. Swype levereras med Blackbird-temat, ett mörkt och subtilt tema, men användare kan enkelt byta till något av det 14 andra teman som finns tillgängliga.

Pris

Räkna med att Swype kommer att finnas i en begränsad gratisversion och en fullversion som kostar pengar. För Android kostar Swype idag runt 25 kronor.

Läs mer om Swypes alla funktioner på deras webbsida.

[line]

SwiftKey

https://www.youtube.com/watch?v=f9Ukb6Migl0#t=59

SwiftKey är en annan väldigt framgångsrikt alternativ till tillverkarnas standardskrivbord. SwiftKey började som ett betydligt mer konventionellt tangentbord jämfört med Swype, men har utvecklats till att ha snarlika funktioner.

Apples nya QuickType påminner till mångt och mycket om SwiftKey, med skillnaden att den sistnämnda är betydligt mer flexibel om man som användare vill det.

Med SwiftKey kan du skriva på två sätt: antingen konventionellt – en tangent i taget – men med smarta ordförslag i en rad över tangentbordet, eller som Swype; med svepningar mellan tangenterna utan att behöva lyfta fingret från skärmen.

SwiftKey teman

Precis som Swype har även SwiftKey stöd för olika teman som ger olika utseenden. 13 olika färgscheman finns att välja bland – allt från neutrala i gråskalor till färgstarka med rosa, röda eller gröna inslag.

https://www.youtube.com/watch?v=kA5Horw_SOE

Precis som för Swype lär sig SwiftKey dina personliga ord och vilka olika ordföljder du föredrar, och ger dig relevanta förslag utefter det.

Samlar in data

Även SwiftKey samlar in data från alla sina användare för att förbättra ordlistorna för alla. Svenska finns som alternativ men inget stöd för diktering. I iOS 8 kommer användare få välja om de vill bidra till den centrala databasen eller inte.

Stöd för svenska – och 59 andra språk

Svenska är ett av de 60 språk som SwiftKey har stöd för, och tangentbordet kan hantera tre olika språk samtidigt, och ge relevanta ordförslag därefter.

Detta tangentbord kan även lista ut var mellanslag kan ha glömts bort, och till och med översätta ett tillsynes oförståeligt ord till två ord med ett mellanslag mellan dem – “lijwrjis” ger ett förlag på “like this”.

Finns redan att testa för iOS

Innan Apples tvärvändning gällande tredjepartstangentbords vara eller icke-vara på App Store utvecklade SwiftKey en egen anteckningsapp där deras eget tangentbord används. Du kan reda nu ladda ned SwiftKey Note kostnadsfritt till din iPad eller iPhone, men observera att denna app av någon anledning endast har stöd för engelska, tyska, franska, spanska och italienska – ej svenska.

https://www.youtube.com/watch?v=VEGhJwDDq48

Pris och iOS-tillgänglighet

Precis som Swype kostar SwiftKey för Android runt 25 kronor. Företaget har meddelat att man jobbar på att kunna lansera SwiftKey för iOS 8 kort efter att uppdateringen släpps i skarp version.

Läs mer om SwiftKey på deras webbsida.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!