Övrigt

Strålskyddsstiftelsen satsar på skrämselpropaganda till förskolor

Strålskyddsstiftelsen är en privat lobbyorganisation som säger sig jobba med att upplysa samhället om farorna med trådlös strålning från exempelvis mobiltelefoner och trådlösa nätverk.

Nu har man  skickat ut information till skolor och förskolor om hur farligt det är med just trådlösa nätverk.

“Få vet att strålningen är klassad som möjligen cancerframkallande, att den kan orsaka hjärntumörer och andra cancerformer. det är inte heller allmänt känt att strålningen kan vara en viktig bakomliggande orsak till sömnproblem, psykisk ohälsa, adhd och andra beteendestörningar, eller att inlärnings- och koncentrationsförmåga kan försämras.” – från den utskickade broschyren.

Detta håller inte Strålsäkerhetsmyndigheten, som är den myndighet som övervakar dessa frågor, med om. Myndigheten har därför gått ut med ett eget utskick för att informera om vad som gäller.

“– Vi har skickat det här brevet eftersom det inte finns några vetenskapligt grundade misstankar om hälsorisker med radiovågorna från trådlösa datornätverk. Vi vill inte att stiftelsen ska få stå oemotsagda, säger Hélène Asp, enhetschef på Strålsäkerhetsmyndigheten.” skriver SVT.

Strålskyddsstiftelsen använder sig alltså av skrämselpropaganda. Utöver det har man valt ett namn som lätt kan tolkas som om att det är myndighet eller liknande. Det är ett klassiskt knep för ljusskygga organisationer som har allt att vinna på om någon stressad journalist inte dubbelkollar informationen.

Enligt TKJ finns det fler saker som sätter upp varningsflaggan. Bland annat sägs man aktivt använda sig av smutskastning mot meningsmotståndare. Ett besök på deras webbsida skvallrar också om att man gärna använder sig utav titlar och stora ord för att lägga tyngd bakom sina påståenden som i övrigt saknar vetenskapligt accepterade källor.

[source:http://www.svt.se/nyheter/regionalt/ostnytt/myndighet-reagerar-pa-larm-om-stralning “SVT”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!