Övrigt

Stor elektronikkedja kräver personuppgifter på felaktiga grunder

iPad tv

Foto: Flickr (CC)

Om du handlar en iPad eller annan surfplatta, dator eller smartphone på Netonnet måste du uppge dina personuppgifter. Det fick en läsare som vi pratat med erfara i samband med ett köp av en iPad mini, och fick beskedet att det beror på att man måste rapportera dessa köp till Radiotjänst.

Radiotjänst å sin sida är inte intresserade av dessa uppgifter. Enligt VD:n Carl-Gustav Johansson är det inte heller något man kommer att börja samla in i framtiden. Det är helt enkelt inte intressant då 98% av svenskarna har en TV och därmed redan har en inrapporteringsplikt.

Vi har ställt frågan till flertalet av de stora elektronikkedjor som idag säljer surfplattor, datorer och TV-apparater och de flesta bekräftar att det endast är för den sistnämnda produktkategorin som personuppgifter rapporteras in. En del har inga rutiner för ens det.

Varför Netonnet kräver in uppgifter på felaktiga grunder har vi tyvärr inte haft möjlighet att reda ut då företrädare för företaget ännu inte hört av sig till oss, trots att tre dagar gått sedan förfrågan.

Kundservice på företaget bekräftar dock det vår tipsare upplevde i en av deras butiker.

Tack för ert mail.
Vi har skyldighet att rapportera köp av smartphones, TV apparater, datorer och andra produkter till Radiotjänst.
Detta är en skyldighet att återförsäljare av hemelektronik har.
Skulle ni ha några fler frågor är ni välkomna att återkomma.”

Vad säger lagen?

Paragraf 8 i Lagen om TV-avgift säger att “[…]Yrkesmässig överlåtelse eller uthyrning i detaljhandeln av TV- mottagare skall anmälas av överlåtaren respektive uthyraren till RIKAB före utgången av kalendermånaden närmast efter överlåtelsen eller uthyrningen. Anmälan skall innehålla de uppgifter som behövs för att fastställa avgiftsskyldigheten.[…]”

Definitionen av en TV-mottagare förklaras i paragraf 2 “En TV-mottagare är en sådan teknisk utrustning som är avsedd att ta emot utsändning eller vidaresändning av TV- program, även om utrustningen också kan användas för annat ändamål.

Det vill säga samma lagtext som man lutar sig på när man säger att allt som kan ta emot SVT Play är en TV-mottagare. Även om Netonnet gör fel i att samla in uppgifter med hänvisning till Radiotjänst kan det rent juridiskt mycket väl efterfrågas av Radiotjänst i framtiden.

Läs också

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!