Övrigt

Spotify Connect “flyttar” musikuppspelningen sömlöst mellan enheter

Uppdaterad: Efter kontakt med Spotify har några felaktigheter korrigerats, några oklarheter förtydligats samt lite ytterligare matnyttig information lagts till.

I slutet på sommaren förra året lanserade Spotify “Spotify Connect” – en ny funktionalitet för musiktjänsten som skulle göra det möjligt att “flytta” musikuppspelningen från exempelvis en iPhone till en annan enhet, men fortsätta kontrollera uppspelningen från iPhonen.

Nu har runt hälften av alla Spotify-konton smyguppdaterats med möjligheten att flytta uppspelningen mellan olika enheter – en riktigt användbar funktion för dig med två, tre eller ännu fler iOS- och Android-enheter.

Just “flytten” av uppspelningen är det viktiga att lägga märke till; det handlar alltså inte om att streama från en enhet till en annan, den mottagande enheten börjar helt enkelt att självständigt streama musiken direkt från nätet. Lite som hur Chromecast och vissa delar av AirPlay fungerar. Framförallt blir det tack vare en “flytt” av uppspelningen betydligt mer skonsamt mot batteriet jämfört med att streama mellan enheterna. Men Spotify Connect har fler fördelar:

Spela och kontrollera musiken på vilken enhet som helst
Välj musik via en enhet och lyssna på en annan.

Sömlös musik
Byt enhet och musiken fortsätter utan avbrott.

Inga avbrott
Plugga in ditt headset, ring eller ta emot samtal, spela ett spel – inga problem.

Batterivänligt
När du använder Connect påverkas inte din enhets batteritid.

Connect Partners

Ett flertal stora hårdvarutillverkare av bland annat uppkopplade musikanläggningar skulle implementera detta stöd och få en speciell “Spotify Connect”-märkning, men i dagsläget verkar flera av de ha fallit bort och drygt hälften finns kvar (bild ovan).

Spotify-konton smyguppdaterade med nya Connect-funktioner

Men nu verkar Spotify ha smyguppdaterat åtminstone iOS-appen med stöd för att flytta musikuppspelningen mellan iOS- och Android-enheter (och inte bara till Connect-certifierade musikanläggningar som tidigare). Och jag skriver “smyguppdaterad” på grund av att just iOS-appen inte har fått någon ny uppdatering via App Store sedan slutet på januari, och i versionshistoriken sedan sommaren förra året nämns ingenting om Spotify Connect.

Uppdaterat: Det är i själva verket Spotify-konton som aktiverats med det nya Connect-stödet, inte apparna. Runt 50% av alla konton har fått den nya Connect-funktionaliteten. Till Array.se meddelar Richard Bengtsson, representant för Spotify, att utrullningen förväntas vara helt färdig inom några veckor:

Spotify Connect är just nu ute till 50% av alla våra användare, så det är inte helt sant att om man har senaste klienten så har man Spotify Connect.  Vi håller på att rulla ut Connect till alla men det kommer ta några veckor innan 100% har det.

Flytta uppspelningen mellan olika Spotify-appar

Spotify Connect iPhone 2-1Spotify Connect iPhone 2-2

Så här gör du: 

I denna beskrivning utgår vi för enkelhetens skull att du vill flytta över musikuppspelningen från en iPhone till en iPad.

Har du fler än en iOS-enhet med Spotify installerat på kan kanske redan nu testa detta själv. Se till att Spotify är uppdaterat till senaste versionen och båda enheterna är uppkopplade mot internet (behöver ej vara samma lokala nätverk). Starta upp Spotify på båda enheterna och börja spela musik på din iPhone.

Om den lilla högtalarikonen i det högra hörnet längst ned får en cirkel runt sig betyder det att Connect är aktiverat på ditt Spotify-konto. Om inte så tillhör du de 50% av Spotify-användarna som ännu inte fått funktionen aktiverad, och får snällt vänta upp till 3-4 veckor innan du får tillgång till funktionen.

Högtalarikonen med en cirkel indikerar att det finns tillgängliga enheter att flytta uppspelningen till. Tryck på den så får du upp en lista på alla tillgängliga enheter. Välj din iPad i listan för att skicka över uppspelningen till den.

Nu är uppspelningen helt och hållet flyttad till iPaden, och iPhonen går in i något som närmast kan kallas för fjärrkontrollsläge – du kan alltså fortfarande styra uppspelningen via din iPhone, men allt ljud hämtas och spelas upp från din iPad.

Den lilla högtalarikonen är nu grön på båda enheter för att indikera att Spotify Connect används. Du kan när som helst trycka på den för att byta tillbaka uppspelningen till din iPhone eller till en annan enhet om det finns fler tillgängliga.

Spotify Connect iPhone 1-2 Spotify Connect iPhone 1-1

Fungerar ännu inte med PC-/Mac

Det finns en stor begränsning med Spotify Connect: det fungerar inte ännu med PC-/Mac-versionerna av Spotify. Till Array.se svarar Richard Bengtsson på Spotify att fokus till en början ligger på iOS- och Android, men att övriga plattformar kommer att komma så småningom:

Våra Android och iOS mobilplatformar kommer först, men vi vill självklart stödja alla platformar. /…/ Tanken är ju att du ska kunna styra t.ex desktop-klienten med din telefon senare. 

Spotify Connect iPad 1 - lista

Förtydligande från Spotify

Ej nödvändigt att befinna sig på samma lokala WiFi
Inledningsvis i testerna inför denna artikel verkade det som att det var ett krav att båda enheterna var tvungna att befinna sig på samma lokala nätverk för att Connect-funktionen ska fungera. Men det stämmer inte. Så länge båda enheterna har Spotify-appen i förgrunden går det att skicka över uppspelningen till till respektive enhet. Dock måste det vara samma Spotify-konto som används på alla enheter.

Nya Connect-funktionaliteten ännu inte aktiverad för alla
Omkring 50% av alla Spotify-konton har fått tillgång till Spotify Connect, resterande väntas enligt Spotify själva få tillgång till funktionen “inom några veckor”. Detta gäller dock endast den “nya” Connect-funktionaliteten som denna artikel behandlar. Har du en Connect-certifierad högtalare eller musikanläggning hemma dyker den upp i appen oavsett om du tillhör de 50% som fått den uppdaterade Connect-funktionaliteten eller ej.

Tack till Jon Walstedt för testhjälp.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!