Övrigt

Säkerhetsmärkning på konsumentelektronik föreslås digitaliseras

Den amerikanska senaten har lagt fram ett nytt förslag som kan göra att tillverkare av elektronik ska slippa märka sina produkter med vad som i dagsläget är lagstadgad säkerhetsmärkning. Tittar du bakom din smartphone, tablet eller dina andra trådlösa prylar kan du med enkelhet se dessa symboler.

Förslaget innefattar att alla denna information istället tillgängliggörs digitalt i prylarnas mjukvara. Det skulle isåfall göra det enklare och marginellt billigare för tillverkare att tillverka sina produkter, menar man.

Då elektroniska produkter blir allt mindre i storlek är detta förslag antagligen välkommet bland tillverkarna.

iPhone utan FCC-märkning

Skillnad på märkning för USA och EU

Om lagförslaget klubbas igenom i USA behöver dock resten av världen ta efter om alla ska kunna gynnas av det här . Bland annat är CE-märkningen med dess efterföljande symboler (fyrsiffrig nummerserie och ett utropstecken) specifikt för EU och obligatoriskt när det gäller vissa typer av produkter.

“CE”-märket indikerar att produkten är godkänd enligt EU:s riktlinjer för säkerhetstandarder och den fyrsiffriga nummerserien är ett identifikationsnummer för vilket bolag som inspekterat och godkänt produkten. Slutligen, det inringade utropstecknet indikerar att produkten är en så kallad “Klass II”-produkt som bryter mot någon av EU-ländernas nationella regelverk (ofta är det det franska regelverket för trådlösa enheters bandbredd som avses).

[via:http://9to5mac.com/2014/07/11/e-label-act-wants-to-remove-unsightly-regulatory-symbols-from-the-back-of-your-mobile-devices/ “9to5Mac”]
[source:http://thehill.com/policy/technology/211945-senators-want-digital-device-labels “The Hill”, http://arstechnica.com/apple/2011/02/ask-ars-what-do-the-symbols-on-the-back-of-iphones-mean/ “Ars Technica”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!