Övrigt

Så tar du emot samtal och SMS på Mac och iPad

En av de frukter som kan skördas i skuggan av nya OS X Yosemite och iOS 8.1 är möjligheten att låta de två operativsystemen kopplas samman för samtal och SMS. Även mellan två iOS-enheter är detta möjligt, exempelvis en iPhone och en iPad.

I praktiken innebär det att du kan ta emot och initiera ett samtal direkt från din Mac eller iPad, som då genomförs via din iPhone.

Nedan går vi igenom hur du kopplar din iPhone till dina andra enheter, och lite annan matnyttig information om funktionerna.

Framförallt också hur du går tillväga för att ett inkommande samtal inte ska ringa och plinga överallt.

För att kunna koppla ihop dina enheter

Kopplingen för samtal och SMS är beroende av framförallt ditt iCloud-konto. Se därför till att nedanstående tre punkter stämmer för dina enheter:

  1. Se till att berörda enheter har stöd för Continuity och Handoff i kompabilitetslistan hos Apple.
  2. Se till att berörda enheter är inloggade på samma iCloud-konto.
  3. Se till att du under FaceTime- och Meddelande-inställningarna på både iOS och OS X är inloggad med samma iCloud-konto.
  4. Se till att alla berörda enheter finns anslutna på samma lokala nätverk (enbart för samtalskoppling, behövs ej för SMS-koppling).
  5. Se till att dina iOS-enheter och Macar är kompatibla med samtalskoppling och SMS-koppling.

När ovanstående är klart måste du koppla ihop din iPhone med de prylar du vill ska kunna ta emot och ringa samtal samt få SMS-kopplingen, och det gör du från din iPhone enligt de två korta guiderna nedan.

Array.se – SMS-koppling 1   Array.se – samtalskoppling 1

[line]

För SMS-koppling

  1. På din iPhone, gå till Inställningar > Meddelanden > SMS-koppling och välj en av dina enheter som hittas där.
  2. En kod visas* på den enhet du valt, skriv in den koden på din iPhone.

*Om koden inte dyker upp beror det på att enheten i fråga inte har någon e-postadress kopplat till iMessage-kontot. Gå till Meddelande-inställningarna på den enheten och aktivera ett e-postkonto. När aktiveringen av SMS-koppling sedan är slutförd kan du åter igen stänga e-postkontot för det iMessage-kontot. 

Sedan är det bara att börja SMS:a. Som vanligt blir pratbubblorna gröna när det är SMS, till skillnad från iMessage som resulterar i blåa bubblor.

Kräver endast internetanslutning

Något som är bra att känna till är att SMS-kopplingen mellan iPhone och Mac eller iPad är enbart beroende av att båda enheterna har internetanslutning. Varken Bluetooth eller det lokala WiFi-nätverket påverkar SMS-koppling. Det gör att du kan fortsätta skicka SMS på jobbet från din Mac även om du råkar glömma din iPhone hemma.

[line]

Samtalskoppling

  1. Gå till Inställningar > FaceTime och slå på “iPhone-mobilsamtal”.

Mer än så krävs inte. Samtalskoppling är nu aktiverat för alla enheter med samma iCloud-konto och som befinner sig på samma lokala nätverk som din iPhone. Du behöver alltså inte ha Bluetooth påslaget för att samtalskoppling ska fungera.

Inkommande samtal dyker upp som en interaktiv notis i OS X eller som ett inkommande FaceTime-samtal på iPad.

Att ringa ett samtal från iPad kräver att du har mottagarens telefonnummer i kontaktboken. Det går även att initiera samtal från webbsidor med telefonnummer som går att klicka på. Det går dessvärre inte att slå ett valfritt nummer – det finns ingen nummersats på iPad.

På en Mac kan du däremot också slå ett valfritt nummer som inte finns i din kontaktbok.

Array.se samtalskoppling mac

Om du inte vill att det ringer överallt

Ett problem som kan uppstå när samtalskoppling aktiveras är att när det ringer på din iPhone så ringer det bokstavligen överallt, på alla kompatibla enheter. Detta löser du enom att helt enkelt stänga av samtalskopplingen på den eller de enheter du inte vill att det ska ringa på.

För att stänga av på iPad går du till Inställningar > FaceTime, och i OS X startar du FaceTime-appen, går till inställningar och stänger av iPhone-mobilsamtal (iPhone Cellular Calls).

[line]

Notering: Andra Continuity-funktioner, så som AirDrop, Instant Hotspot (internetdelning) och Handoff kräver att de båda enheterna har Bluetooth påslaget och befinner sig i närheten av varandra. 

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!