Övrigt

Så gick det för Microsoft förra kvartalet

Precis som Apple och andra teknikföretag släppte Microsoft sin kvartalsrapport för april, maj och juni 2014. Sammantaget kan man säga att företaget sitter stabilt i båten och upplevde ett kvartal med något förbättrad omsättning medan vinsten minskade något jämfört med samma period förra året.

Omsättningen landade på 23,38 miljarder dollar jämfört mot 19,9 miljarder dollar förra året. Vinsten var 4,6 miljarder dollar jämfört mot 4,97 miljarder året innan.

Försäljningen av traditionella PC-burkar har varit något bättre än förväntat vilket har påverkat OEM-försäljningen av Windows med en uppgång på tre procent.  OEM-licenser är de som följer med nya datorer. Detta tillskrivs det faktum att Microsoft stängde supportmöjligheterna och deklarerade att inga fler uppdateringar skulle släppas för Windows XP vilket ökat nyinvesteringarna bland företagen.

Nokia-övertaget

Köpet av Nokia blev klart under kvartalets gång och under de två sista månaderna som är medräknade fick man ut 5,8 miljoner Windows Phone-telefoner under varumärket Lumia samt 30,3 miljoner budgettelefoner som inte är Windows-baserade.

Surface och Xbox

Två sorgebarn är Surface och Xbox One där man inte ens vill uppge försäljningssiffror för Surface men omsätter 409 miljoner dollar vilket är knappt 2 procent av den totala omsättningen. Drygt 1,1 miljoner Xbox-enheter gick iväg men fördelningen mellan Xbox One och Xbox 360 framgår inte. Oavsett är det betydligt färre än Sonys försäljningssiffror på runt 1 miljon Playstation 4-enheter i månaden.

Enterprise

Den stora tillväxten är i stället inom företagssektorn med Microsofts molntjänster samt Office 360-prenumerationer där man ökade omsättningen med 11 procent totalt och för molntjänsterna hela 147 procent. Man har nu 5,6 miljoner prenumeranter på Office 360 för hem-användare och små företag vilket är en ökning med hela en miljon det senaste kvartalet.

Under kvartalet blev det känt att Microsoft gör sig av med 18 000 anställda och då framförallt personal som tidigare jobbade på den Nokia-enhet man köpt.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!