Övrigt

Så fungerar Google Hangouts

hangouts devices

I onsdags lanserade Google sin nya meddelandetjänst Hangouts för Android, Google+, Gmail, Chrome och iOS. Hangouts är en utveckling av det som tidigare hette Hangouts på Google+ och som numera heter Hangouts On Air.

Tanken med Hangouts är givetvis bland annat att konkurera med Apples iMessage som ju har fått en enorm spridning. Men det finns idag en stor skillnad men kanske som kommer att lösa sig till viss del. Storheten med iMessage är inte att man kan skicka meddelanden gratis, det har man kunnat göra länge med appar som WhatsApp och Viber. Storheten ligger i att det är helt integrerat med SMS. Användaren behöver inte bry sig om vad mottagaren har för appar installerat eller vilken typ av telefon eller operativsystem. Har mottagaren en iPhone så går meddelandet som iMessage, annars går det som ett SMS.

Google Hangout har fördelen att det precis som Viber och WhatsApp fungerar på alla smartphones och tablets. Eller åtminstone snart på alla tablets, i dagsläget fungerar det Hangouts faktiskt bara på iPad och inte på till exempel Nexus 7. Genom Chrome och Google+ blir det också tillgängligt på OS X, Windows med mera. Men det finns idag ingen koppling till SMS, även om man vid aktivering uppger sitt telefonnummer.
Dori Storbeck som är Community Manager på Google ”råkade” dock avslöja att SMS-integration är på gång.

Google Hangouts
Det låter ju som ett lyft för tjänsten men då ska vi iOS användare komma håg att Apple aldrig låtit utvecklare komma åt telefon eller SMS-funktionerna på iOS så det blir nästan garanterat endast en funktion för Android, om inte iOS 7 bjuder på riktigt stora överraskningar med det ser jag som högst osannolikt.

När vi pratar om syftet med Google Hangouts så får vi naturligtvis inte glömma bort att Google numera även har Facebook som stor motståndare. Facebook har ju även de en meddelandetjänst som fungerar på alla plattformar och som givetvis bidrar till att hålla kvar användare hos Facebook istället för att ta steget till Google+.

Inför Google I/O ryktades det om att Google skulle samla ihop alla sina meddelandetjänster till en under namnet Bable, och troligtvis var det då Hangouts man syftad på, men tyvärr tycker jag inte att man når hela vägen. I Google+ appen finns det fortfarande en annan meddelandetjänst, i Drive en annan och jag använder fortfarande Google Talk i iChat, eller Meddelanden som det ju heter idag. Det blir också (som vanligt) rörigt när man har flera Googlekonton, vilket många har idag till exempel ett privat och ett för jobbet.

Jag har provat Hangouts i ett par dagar och det fungerar som det ska och har en fördel, alla konversationer sparas hos Google, alla är säkert inte överens om att detta är positivt men det gör att du aldrig förlorar dina meddelanden oavsett om du byter telefon eller liknande. Dessutom sorteras alla bilder i en konversation i ett eget album i Google+ så att du lätt kan överblicka alla bilder.

Påskägg

Utvecklarna på Google har en hel del humor och har byggt in en hel del så kallade Easter eggs i Hangouts. Det är främst via Google+ som dessa fungerar och till viss del i Chrome.

Prova genom att skriva följande i chattfönstret:

  • /ponies
  • /pitchforks
  • /ponystream
  • /bikeshed
  • /shydino

Sist ut hittar vi ett riktigt Konami-trick, använd piltangenterna och tryck följande kombination:

? ? ? ? ? ? ? ?B A ?

Prova er fram så kommer ni bland annat att se både hästar  och dinosaurier dyka upp i fönstret. Källa: Moritz Tolxsdorff

Hangouts - Google, Inc.

Tidigare inlägg om Google Hangouts:

Ny app från Google slår ihop Google Talk, Google+ Messenger och Google+ Hangout

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!