Övrigt

Så förstörs användarupplevelsen i iOS 7

iOS 7 har nu funnits tillgänglig i skarp version i runt en månad och Apple har redan släppt två uppdateringar av mindre karaktär. Övergången från Apples sjätte version av iOS till denna främst utseendemässigt nya version har som vanligt vid ett generationsskifte mötts av både ris och ros – denna gång med lite starkare åsikter.

Nya ikoner, minimalistiskt gränssnitt (med knappar som i många fall bantats ned till enbart knappens text), suddiga och genomskinliga övertoningar samt en drös med mjuka och subtila animationer – en hyfsat rättvis sammanfattning av Jony Ives senaste estetiska verk.

Jag gillar inte de nya ikonerna nämnvärt mycket, och inte heller det nästan extremt bantade gränssnittet. Att Netflix röda bakgrundsbild strålar igenom mediekontrollerna är heller inget jag ännu lyckats vänja mig vid.

Men allt detta känns som petitesser jämfört med det enorma irritationsmoment som alla de nya animationerna i iOS 7 lider av.

Saken är den att varken ikoner, genomskinlighet eller otydliga knappar påverkar mitt praktiska användande av min iPhone, medan det finns ett teknisk hinder inbakat i animationerna som faktiskt på ett påtagligt sätt stör hela användarupplevelsen. Det påverkar främst hur snabbt jag kan göra saker och ting med min iPhone – lite som en cykel med en trasig broms som ligger och skaver mot däcket.

Touchscreen-funktionen stängs av

iOS 7 animationUnder tiden som animationer i iOS 7 “spelas upp” stängs touchscreenfunktionen av. Inte förrän animationen spelats upp i sin helhet får jag som användare kontroll över skärmen igen.

Speciellt tydligt är det direkt efter att iPhone låsts upp – det går inte verkligen inte att göra någonting alls förrän hela den i sammanhanget seglivade animationen spelats upp. Det kanske rör sig om en halv sekund, eller så, men det känns som en evighet. Samma symptom är märkbar när mappar stängs, när en app avslutas och när multitaskvyn stängs.

Att låsa upp iPhone och bläddra till en specifik app på den andra hemskärmen kräver tålamod – en väntan. Det går inte att göra snabbt, oavsett hur fingerfärdig du är – momentet avbryts av en evighetssekunds animation. Testa själv – lås upp din iPhone och ta dig så snabbt du kan till hemskärm nummer två. Hur många meningslösa tumsvepningar hann du med innan svepningen faktiskt registrerades?

Bugg?

Min förhoppning är att detta är en bugg, att Apples chefer faktiskt själva någon gång har råkat vara stressade och stött på detta irritationsmoment. Det ska sägas att tiden för animationerna är konstanta, oberoende av vilken iPhone-modell som används.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!