Övrigt

Ryktet stämde – Android TV blir Googles nästa TV-satsning

Du har antagligen redan läst om Google nästa TV-satsning, Android TV, som “läcktes” tidigt i vår via The Verge (förmodligen en högst kontrollerad läcka). På Google IO bekräftas nu plattformen som dels kommer att kunna implementeras direkt i TV-apparater eller användas som en grund för mediaspelare.

Android TV har stöd för de flesta slags medier, inklusive appar och spel – i demonstationen skymtades bland andra både Plex och Netflix. Då Android TV i själva verket även är en Chromecast-mottagare kommer appar även kunna skicka ljud och bild till TV:n sömlöst.

Gränssnittet är avskalat och innehållet är det som tar mest plats. “Hemskärmen”, där alla appar, serier och spel listas, visas som ett gränssnitt som lägger sig som ett lager över TV-bilden.

Gedigen sökfunktion med Google Voice

Utöver detta har Android TV en gedigen sökfunktion. En sökning kan göras både via tangentbord och Google Voice, och resultatet visas med en hel del relevant kringinformation. En sökning på en skådespelare visar filmer som denne medverkat i, fakta om personen och mycket annat. Därifrån går det sedan att gräva sig vidare genom att välja något av sökresultaten.

Det går även att ställa frågor till Android TV via sökfunktionen. Exempelvis kan du fråga “Vem spelar Hodor i Game of Thrones?” varpå Android TV i en liten ruta ger dig svaret.

Som fjärrkontroll finns både en fysisk som tillhör Android TV, men utöver det kan alla Android-enheter användas som fjärrkontroll, även Android-klockor.

Android TV IO2014 2

Stort fokus på spel

En stor del av Android TV cirkulerar kring spel och spelande. Plattformen har stöd för Play Games och utvecklare kommer att utan någon större möda kunna få sina spela att rulla på Android TV. I demonstrationen visades även handkontroller upp och det visades att multiplayer fungerar alldeles utmärkt.

Butiken för Android TV släpps i höst i samband med att Android L lanseras.

Sony och Sharp går all-in på Android TV

Sony har låtit meddela att alla smartTV-modeller som lanseras 2015 kommer att drivas av Android TV, och Sharp utlovar detsamma om alla sina 2016 års modeller.

Samtidigt har bland andra Asus och Razer meddelat att man kommer att bygga separata mediaspelare med Android TV, och dessa förväntas lanseras i höst.

Utvecklare kan från och med idag ladda ned “ADT1” som SKD:n för Android TV har döpts till.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!