Övrigt

Rykteskollen: iPhone 5S, iPad 5 och en ny instegsmodell för iPhone

iphone-5s-interne

Som vanligt vid den här tiden på året börjar bilder föreställande delar av kommande iPhone- och iPad-modeller spridas. En del är säkerligen förfalskade bilder, medan andra antagligen stämmer väl överens med vad Apple kommer visa upp i höst. Det tråkiga är att det är svårt att avgöra vad som verkligen är sant och inte.

Vi har sållat igenom ryktena och ger en övergripande rykteskoll.

Om historien ska fungera som någon slags kompass för framtiden kommer nästa version av iPhone heta iPhone 5S och på ytan vara snarlik nuvarande iPhone 5. Innanför skalet är dock det mesta utbytt, uppgraderat eller på andra sätt förbättrat. En snabbare processorenhet (A7?) med bättre grafikkrets är en rimlig förväntan, och likaså en förbättrad kamera och något bättre batteritid. Sistnämnda vore högst önskvärt. Antagligen kommer Apple inte öka mängden RAM, som redan är på behagliga 1GB i iPhone 5.

Fingeravtrycksläsare – direkt på hemknappen?

Något som det tisslats om en hel del den senaste tiden är att Apple kommer bygga in en fingeravtrycksensor i iPhone 5S, vilket skulle kunna vara den morot som många kunder kan tänkas behöva för att välja att uppgradera från iPhone 5. Enligt ryktet kommer sensorn sitta direkt på hemknappen, och exempelvis kunna användas för att ersätta eller komplettera lösenkodslåset.

Faktum är att Apple för nästan ett år sedan köpte upp ett IT-säkerhetsbolag som bland annat sysslar med just sensorer för fingeravtryck, AuthenTec. Prislappen landade på 356 miljoner dollar, och förr eller senare kommer teknik från AuthenTec på ett eller annat sätt dyka upp i Apple-produkter. Frågan är bara om det är iPhone 5S och fingeravtrycksläsare eller inte.

iPhone 5S – ny blixt, A7-chip och större batteri

iphone_5S_5_side_by_side-800x830

Bilden ovan visar en jämförelsebild på iPhone 5 (till höger) samt den påstådda iPhone 5S-prototypen (till vänster). Enligt Macrumors är nyheterna ett nytt processorchip som efter en del detektivarbete från deras sida bör vara en A7-processor. Bilden nedan visar också ett marginellt större batteri, som gått från 1440mAh till 1560mAh – en ökning på 8 %.

iphone_5s_battery_front_rear

Nästa bild visar den påstådda prototypens baksida, där man tydligt kan se att blixten har bytts ut mot en dubbelblixt och således fått en avlång form. En av LED-lamporna är dessutom gultonad. Det nya blixtsystemet ska enligt 9to5Mac bidra till att Kamera-appen ska kunna känna av olika ljusförhållanden och själv avgöra när det behövs en eller två blixtlampor, och på så sätt kunna ta bättre bilder. De två lamporna ska tillsammans också potentiellt kunna lysa upp på ett längre avstånd.

En annan iakttagelse är att mikrofonhålet har gått från att ha en avlång form till att vara helt rund.

iphone_5S_camera_flash-800x380

iPhone Lite – rimligt med en helt ny instegsmodell

Det har länge också ryktats om en “långbudget-iPhone” – en ny instegsmodell som är sämre än flaggskeppet på några punkter men som istället har en lägre prislapp. Att Apple skulle lansera en ny instegsmodell i samband med iPhone 5S är faktiskt rätt rimligt om man tänker efter en stund. Apple har hittills salufört tre iPhone-modeller parallellt: årets modell samt de två föregående modellerna. Det vore rimligt att Apple nu vill fasa ut 30-pinkontakten samt 3,5″-skärmen till förmån för nya Lightning-kontakten och den fyrtumsskärm som introducerades med iPhone 5.

Enligt ryktena kommer denna instegsmodell differentieras på flera sätt från Apples flaggskeppsmodell. Dels kommer den vara byggd i plast och fiberglas och släppas i en rad olika färger. Den kommer dock inte få någon fingeravtrycksläsare eller dubbelblixt.

Bilderna nedan kommer från franska nowhereelse.fr som ska visa läckta delar från denna nya instegsmodell.

iphone_green_plastic

iphone_plastic_yellow_red_green_1

Stora iPad blir lik lilla iPad

På vilket sätt Apple ska locka folk att uppgradera sina iPads är svårare att sia om. Den kanske mest tydliga potentiella förändringen är dock ett nytt utseende och ny formfaktor. Lite tunnare, bort med de breda ramarna på långsidorna och en ny aluminiumbaksida – allt i enlighet med designen för iPad mini. Tidigare i år fick 9to5Mac tag bilder som påstås visa den kommande baksidan för femte generationen av iPad, och nyligen publicerade nowhereelse.fr nya ritningar för iPad 5 som styrker det påståenden.

ipad59to5macipad5-2

iPad-5-vs-iPad-4-vs-iPad-Mini

KÄLLA: MACRUMORS (2, 3), 9TO5MAC (2), REUTERS, NOWHEREELSE (2)
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!