Övrigt

Rykteskoll: Nexus 5

Googles Nexus-enheter är en serie smartphones och surfplattor som utvecklas i samarbete med en utvald tillverkare och levereras med en ren version av Android.

I butikerna hittar vi just nu följande enheter ur Nexus-serien: LG Nexus 4, Asus Nexus 7 version 2 samt Samsung Nexus 10. Nu väntas tillökning och det verkar som att det är LG som än en gång får förtroendet.

nexus_4_7_10

Den 14 oktober väntas Nexus 5  presenteras för världen tillsammans med nya versionen av Android 4.4 KitKat. Vi svenskar kan förvänta oss enheten till försäljning lagom till årets julhandel.

Bland telefonens specifikationerna hittar vi en hel del uppfräschningar från tidigare versioner och det enda som man skulle kunna klaga på är eventuellt kamerorna som inte utmärker sig speciellt mot konkurrenterna.

Skärmen blir större och mer upplöst för varje Nexus-modell som släpps på marknaden. Nexus 4 hade en skärm på 4.65 tum med upplösningen 1280 x 768 samt en pixeltäthet på 320 ppi. Nexus 5 förväntas få en skärm på 5 tum (4.97 tum) med full-HD och 442 ppi vilket får anses vara en rejäl uppdatering.

Processorn går från en Qualcomm Snapdragon S4 Pro 4 x 1.5GHz i Nexus 4 till en Snapdragon 800 4 x 2.3GHz i version fem. Arbetsminnet lämnas förvånande nog orört på 2GB vilket får anses vara standard på en premiumlur i dagens läge.

android4_4

Den enda informationen kring lagringsutrymme vi har fått fram är att det kommer att finnas en version med 16 GB lagringsutrymme. Nexus 4 har idag 8 GB inbyggt minne. Det jämförelsevis snåla lagringsutrymmet förväntas vägas upp med bättre koppling till molntjänster i nya Android 4.4.

Som standard i de flesta Androidenheter hittar vi en GPS-enhet, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac och senaste versionen av Bluetooth 4. LTE finns med bland specifikationerna men vi har tyvärr inga detaljer om vilka band som används eller om den kommer att fungera i Sverige.

Kamerorna verkar även de lämnas orörda då kameran på baksidan fotar 8MP medans framsidans kamera klarar 1.2MP vilket faktiskt är 0.1MP sämre än Nexus 4.

nexus_5_man

Utseendet då? Bilder har läckt och vi har fått se en mängd bilder som ryktats vara Nexus 5. Det säkraste kortet verkar ändå vara telefonen som skymtas i Googles egen reklamfilm för Android 4.4 som laddades upp på YouTube. Kort efter att enheten uppmärksammats plockade Google bort klippet och laddade upp en redigerad version. Filmen kan ses i den ursprungliga versionen hos The Verge.

Förväntade specifikationer

Skärm: 4.97 tum full-HD 442 ppi.
Processor: Snapdragon 800 (4 x 2.3GHz)
Minne: 2GB RAM
Lagring: 16GB
WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac
Bluetooth: Version 4
LTE
NFC
GPS
Kamera bak: 8MP
Kamera fram: 1.2MP
Batteri: 2300mAh
Operativsystem: Android 4.4 KitKat
Pris: 3000 kronor

Vi har letat specifikationer från alla tillgängliga källor och kanaler och de siffror ni hittar ovan är de som verkar vara bäst förankrade. Vi lär få svar på våra frågor den 14 oktober då Google förväntas visa upp Nexus 5 och Android 4.4 KitKat.

Rättelse: LG Nexus 4 finns med 8 GB samt 16 GB lagringsutrymme. Tack till vår läsare Jonas!

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!