Övrigt

Rykten, spekulationer och förhoppningar inför WWDC 2013

wwdc_2013

Nu på måndag drar som alla vet WWDC 2013 igång och här är vad vi tror kommer presenteras under veckan. Vissa saker är klart sedan tidigare, annat är gissningar och rykten. Allt kommer kanske inte vara med på den Keynote som Tim Cook håller måndag kväll klockan 19.00 svensk tid och som vi på Array.se kommer bevaka utan en del är mindre saker och annat är mest för utvecklare. WWDC kommer huvudsakligen att handla om mjukvara men lite hårdvara kommer ändå att smyga sig in under Keynoten tror vi.

iOS 7

Om vi ska tro på alla rykten så pekar allt på en ordentlig uppfräschning. Tim Cook slälv sa att det är Jony Ive som ligger bakom designen som sägs bli plattare och mera diskret, kanske i stil med detta koncept.

Färre texturer och färre blänkande knappar är vad vi väntar oss men kanske inte någon stor svepande förändring. Vi hoppas dock att Craig Federighi som nu ansvarar för tekniken efter att Scott Forstall fick lämna Apple har en öppnare syn på hur appar får byta data med varandra. Självklart utan att tumma på säkerheten.

Om vi bortser från förändringar och nyheter på makronivå – med systemövergripande designförändringar, nyheter för utvecklare och nya eller uppdaterade appar – förväntar vi oss också att att Apple har tagit tag i alla de små irriterande detaljer som obegripligt nog under lång tid har varit jobbiga att handskas med. Exempelvis att det fortfarande inte går att dela kalendrar och påminnelselistor direkt från iOS, att Bilder-appen är helt oförmögen att visa något så vitalt som datum- och tidstämplar eller att det inte går att skicka e-post till kontaktgrupper – listan kan göras lång.

Listan vi publicerade för över 18 månader sedan innehåller fortfarande en hel del aktuella punkter.

OS X 10.9

Vid presentationen av OS X 10.8 Mountain Lion förra året berättade Apple att de skulle korta ner tiden mellan versioner av operativsystemet till ett per år. Förra året fick utvecklare betaversioner av OS X innan WWDC så vi kan inte förvänta oss att OS X 10.9 släpps till veckan men det kan ändå vara närmare i tiden än vi trott.

Liksom för iOS 7 är Jony Ive högst delaktig i förändringarna och troligt är att de nya grafiska riktlinjerna kommer återspeglas också i OS X. Ska vi gissa så kommer Kalendern, Adressboken och Anteckningar få en översyn, men då OS X redan har ett modernare utseende än iOS ska du nog inte förvänta dig några radikala nyheter. Det har ryktats om är att Safari byggs om i grunden, men för oss användare kanske inte den förändringen blir så stor mer än en stabilare webbläsare.

Länge var Finder eftersatt och inte ens skriven i moderna Cocoa, men numera är det fixat och vilket kan ha gjort att fokus nu legat på ny funktionalitet – exempelvis “flikar”. Något som troligen också kommer är bättre stöd för flera bildskärmar vilket idag inte alls fungerar bra. Sedan fullskärmsläge och Mission Control introducerades i Lion har det varit rörigt med flera bildskärmar.

Det vore välkommet med ett förbättrat energisparläge för appar likt hur det fungerar i iOS, genom pausa appar tillfälligt när de inte används, främst för att förbättra batteritiden i de bärbara Macarna. Sist men inte minst kanske Siri, Podcasts och Kartor också hittar till OS X.

retina_macbook

MacBook Pro

För ett år sedan under förra WWDC introducerades den första modellen av MacBook Pro med Retina-skärm och sedan dess har en mindre uppdatering av modellen gjorts samt en lillebror släppts. Det är troligt att Apple nu uppdaterar dessa för att öka prestandan och batteritiden tack vara Intels nya Haswell-processor som nyligen lanserades. Just för den mindre modellen är detta extra önskvärt då den inte har något separat grafikkort som modellen med 15-tumskärm har. De modeller utan Retina-skärm får förmodligen inte så mycket kärlek framöver mer än mindre prestandaökningar tills dess att de fasas ut helt i framtiden till förmån för Retina-Macarna.

MacBook Air

Även MacBook Air bör få en uppdatering med Intels nya processorer. På grund av att Haswell drar betydligt mindre ström så vore det inte helt omöjligt att kunna ha en Retina-skärm även i denna modell utan att batteritiden påverkas negativt. Det är dock mindre troligt att MacBook Air får en sådan skärm med tanke på prisökningen det skulle medföra, men snabbare och nämnvärt bättre batteritid är heller inte helt bortkastat i denna superportabla dator.

AirPort Extreme och Time Capsule

Mycket tyder på att de nya Macarna får stöd för den snabbare Wi-Fi standarden som både kallas för “Gigabit Wi-Fi” och “5G Wi-Fi” men som av standardiseringskommittén IEEE 802 är döpt till det mer tekniska 802.11ac. Apple förväntades börja fasa in 802.11ac i produkter redan förra året, vilket uppenbarligen inte skedde, och tidigt i våras spreds uppgifter om att 2013 är året då alla Macar kommer få stöd för den nya trådlösa nätverksstandarden. Om 2013 verkligen är Apples år för implementation av 802.11ac kommer förmodligen båda dessa trådlösa enheter att uppdateras. De kommer antagligen inte få ta plats på scenen på måndag, utan kommer i så fall smyglanseras på Apple.com.

Mac Pro

Den nuvarande modellen av Mac Pro kommer inte uppdateras något mer utan en ny modell är utlovad att komma under året. Även om WWDC har ett huvudfokus på mjukvara finns det ändå en liten chans att Apple passar på att släppa det som så många professionella väntar på – samtidigt som när så många professionella är på plats. Vi vet egentligen ingenting om denna modell mer än att de användare som idag behöver en Mac Pro “inte kommer bli besvikna på att de väntat”.

iRadio

Att Apple planerar en ny reklamfinansierad musiktjänst är en allt mindre välbevarad hemlighet och nyligen så blev ännu ett skivbolag klart för streamingtjänsten. Kanske nämner inte Apple iRadio alls under Keynoten utan väntar tills allt är klart och den lanseras, möjligen i samband med en ny iPhone och iOS 7 senare i höst.

maps

Kartor

När Apple lanserade iOS 6 var kanske den största nyheten att Googles kartor kastades ut, även om Google kort därefter släppte en ny, mycket bättre app. De nya kartorna togs inte direkt emot med öppna armar och även om det blivit bättre är det fortfarande inte tillräckligt bra. Förhoppningsvis har Apple sparat något alldeles extra de vill presentera på scen för att bättra på kartornas rykte.

icloud

iCloud

För oss användare är iCloud mestadels bra medan utvecklare har haft problem med tjänsterna för synkronisering av främst databaser. Förhoppningsvis har Apple under året lyckats lösa sådana problem så att iCloud kan bli den stabila molntjänst som alla förväntar sig.

Vi användare vill förstås se nya funktioner, så som att kunna nå Bildströmmen direkt från iCloud.com (inte bara bilddagböcker) och införandet av en Videoström så att även våra filmer kan synktroniseras över internet in i iPhoto.

ilife_update

iWork, iLife och Pro-apparna

Nu var det länge sedan något större hände med iWork och iLife för OS X. iWork 09 släpptes 2009, och iLife 11 kom ut i sin aktuella form i oktober 2010. All iWork- och iLife-kärlek verkar sedan dess ha gått till dessa appars motsvarigheter för iOS, och det vore inte orimligt att anta att Apple nu några år senare har nya versioner att visa upp för oss på måndag. Med tanke på att appsviterna är storsäljare i App Store för iOS bör Pages, Keynote, Numbers samt iPhoto, iMovie och GarageBand för OS X ha fått sig en rejäl genomgång och moderniserats.

Det pro-program som kanske mest behöver få sig en ordentlig genomgång är musikprogrammet Logic Pro som så många har en start hatkärlek till. Om vi under årets WWDC får se en en omarbetad version av Logic hoppas vi dock på en mindre radikal förändring än den som Final Cut fick genomlida för något år sedan.

Notiser

Det är dags för Apple att fixa så att visningen av notiser synkroniseras mellan alla enheter. Vi ska inte behöva se denna ström av gamla och redan lästa notiser när vi byter enhet. Detta gäller givetvis både för OS X och iOS. Synkronisering av notiser fungerar idag för iMessage-meddelanden, och den tekniken bör inte vara för svår att tillhandahålla utvecklare.

iMessage

En irriterande bugg fixades visserligen i nyligen släppta OS X 10.8.4 men funktionsmässigt behöver det tillkomma en del. Ta bara en sådan simpel sak som att man inte kan ta sig in och ur gruppkonversationer.

Angående ett plattformsoberoende iMessage har Tim Cook sagt att Apple inte principiellt är emot att skapa appar för expempelvis Android, men att iMessage för andra plattformar inte är något att räkna med inom den närmsta tiden.

siri

Siri

Att Siri på svenska är på gång vet vi sedan tidigare och även om det inte lanseras på måndag utan först kanske i iOS 7 och OS X 10.9 så hoppas vi att fler språkstöd för Siri åtminstone bekräftas officiellt. En annan stor förhoppning gällande Siri är förstås att tredjepartsappar ska kunna få tillgång till Siris funktionalitet. Idag går det enbart att öppna tredjepartsappar med Siri, och inget mer.

Apple TV

Det har varit lite tyst om Apples “hobby” nu ett tag men kanske kan sloganen “Where a whole new world is developing” tyda på att Apple öppnar upp enheten för utvecklare att skapa appar för. AirPlay i all ära, men att exempelvis ha SVT-appen direkt i Apple TV-gränssnittet skulle kännas mer naturligt och mindre bökigt.

Ingen ny iPhone eller iPad

Det är som sagt en utvecklarkonferens, med mjukvara och Apples två operativsystem i fokus. Att förvänta sig uppdaterade Macbooks är en sak, men det är antagligen bara att glömma nya iPhone- och iPad-modeller. Dessa två enheter är Apples guldklimpar och de delar inte rampljuset med något annat än varandra.

Om vi lärt oss något av historien kommer Apple släppa betaversionen av iOS 7 nu på måndag eller strax därefter, som sedan betatestas ända fram till nästa Apple-event i höst. Det är först då vi kommer få se nya iOS-enheter.

Alla har fel

Som avslutning vill vi åter igen påpeka att det mesta ovan är rykten, gissningar, spekulationer och en del förhoppningar. Som grädde på moset säger John Gruber i senaste avsnittet av sin podcast The Talk Show att — “All the leaks are wrong”.

Läs alla våra inlägg om WWDC 2013

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!