Övrigt

Rykten om fingeravtrycksläsare i iPhone 5S får stöd i nytt patent

Sedan Apple köpte upp det amerikanska säkerhetsföretaget AuthenTec för lite drygt ett år sedan har det spekulerats kring vad Apple har för planer för den teknik och kompetens som de betalade hundratals miljoner dollar för. Sensorer för fingeravtrycksläsare var företagets kärnverksamhet, och kort efter uppköpet framkom det att övriga delar av AuthenTec som inte hade något att göra med deras kärnverksamhet att göra sålts av.

Klart stod det då att Apple planerade att på något sätt implementera smidigare identifikation av användare i någon eller några av deras produkter, och snabbt började rykten florera om att det var iPhone som var fokusprodukten. Ett Apple-patent som spännande nog innefattade implementation av själva avläsarsensorn direkt under en display dök upp, men ryktena envisades med att behandla hemknappen på iPhone – det var där sensorn skulle sitta.

Idag finns dels ett nyfunnet Apple-patent som styrker hemknappsteorin, och förutom det finns bilder som påstås föreställa iPhone 5S-förpackningar där hemknappen helt klart ser annorlunda ut. En kapacitiv “ring” runt hemknappen kan vara hur fingeravtrycksavläsningen sätts igång.

iPhone 5S-förpackning – suddiga förpackningsbilder

I fredags började bilder föreställande en förpackning för kommande iPhone 5S (observera att namnet ännu är allt annat än bekräftat). Bilderna kom från den kinesiska tekniksajten C Tech, och på bilden av iPhone 5S på kartongens ovansida är det tydligt att något inte riktigt stämmer med hemknappen – den har en grå ring runt sig.

iPhone 5S kartongiPhone 5S kartong 2

Bilderna är som vanligt oskarpa och lågupplösta, något som historiskt sett inte behöver betyda att de inte stämmer. Det är få som skulle påstå något annat än att Apple nu på tisdag kommer att visa upp åtminstone en ny iPhone-modell, och i Apples värld följs en produktvisning av en snabb försäljningsstart. Att nya förpackningar skulle vara redo för att fyllas och skeppas är därför inte en omöjlighet.

Nytt Apple-patent rörande sensorer för fingeravtryck – inkluderar NFC

Patently Apple har grävt fram en nyligen publicerad patentansökan för de europeiska marknaderna som kort och gott går igenom just sensorer för fingeravtrycksläsare. I en del av illustrationerna som medföljer som bilagor i patentet visas just en rund knapp, omgiven av en kapacitiv ring med touchfunktion. Innanför ringen, det som då kan förväntas vara hemknappen, döljer sig en uppsättning elektroder, upp till 5000, som ska kunna läsa av strukturen av ett fingeravtryck. Hela processen sker på ett sätt som för användaren uppfattas som en touchfunktion.

Array.se – Apple patent – fingeravtrycksläsare hemknapp

Intressant nog finns en NFC-relaterad del i patentet. Apple tänker sig att NFC-funktionalitet kan byggas in i den modul som sensorn för fingeravtrycksavläsning, och möjliggöra datakommunikation mellan de två funktionerna. Ett fingeravtryck skulle alltså i praktiken kunna möjliggöra att data kan skickas vidare från NFC-kretsen, exempelvis för att utföra betalningar av olika slag.

NFC-delen i patentet innefattar också ett helt nytt docksystem för bland annat bilar, skrivbord och HiFi-utrustning av olika slag. Att ha NFC-kretsen i hemknappen gör det möjligt att bygga en docka som iPhone-enheten kan skjutas ned i, med botten först, så att hemknappen får kontakt med en NFC-mottagare inuti dockan. Om och i så fall hur laddning skulle skötas förklaras inte, däremot nämns termen “inductive coupling” flera gånger – en term som amatörmässigt kan uppfattas som något som har med induktionsladdning att göra.

Array.se – Apple patent – NFC-docka, färgad

Apple har hittills verkat ointresserade av NFC, där bland andra självaste Phil Schiller i ett uttalande påstått att han inte ser vilket slags problem NFC skulle kunna lösa. Något som Schiller uttryckte samtidigt som han var medveten om just detta patent där NFC är en hörnsten i den slags funktionalitet som patentbeskrivningen visionerar.

Du kan läsa hela rapporten av Patently Apple om just detta patent via källhänvisningarna längst ned. Hela patentetansökan finns också att läsa i sin helhel i PDF-format. Ansökan skickades in i februari i år och publicerades för allmänheten i fredags. Det finns även en liknande amerikansk ansökan.

Konceptbilder

Illustratören och designern Martin Hajek, som så många gånger förut modellerat ännu ej lanserade Apple-produkter, var inte sen på bollen – under gårdagen lade Hajek upp en drös illustrationer som på flera olika sätt demonstrerar hur hemknappen skulle kunna se ut i verkligheten. Se fler konceptbilder på Martin Hajeks webbsida.


[via: http://www.patentlyapple.com/patently-apple/2013/09/phenomenal-patent-details-fingerprint-scanner-with-advanced-nfc-application-built-right-into-the-home-button.html “Patently Apple”]
[source: http://www.freepatentsonline.com/WO2013130396A2.pdf “FPO”, http://translate.google.ca/translate?sl=auto&tl=en&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&u=http%3A%2F%2Fwww.ctechcn.com%2Fiphone5s-case-leak%2F&act=url “C TECH (Google Translate)”, http://www.martinhajek.com/portfolio/lord-of-the-ring/ “Martin Hajek”]

Fler nyheter om iPhone 5S:

[display-posts id=”75452, 75854, 76358″ image_size=”thumbnail” orderby=”date” posts_per_page=”3″]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!