Övrigt

Roamingavgifter inom EU borta om ett år

Det var för några veckor sedan EU-kommissionären Neelie Kroes lovade att de ofta väldigt kostsamma roamingavgifterna för mobiltelefoni och mobildata skulle regleras bort. Hennes tal inför parlamentet som fick rätt stor uppmärksamhet finns att läsa i sin helhet, och nu verkar det som att hennes löfte kommer att infrias i och med ett beslut som togs tidigare i veckan: roamingavgifter för samtal- och datatrafik ska regleras bort inom unionen från och med nästa år.

Det är nu bestämt att arbetet med en sådan reglering ska skyndas på för att kunna klubbas igenom i Bryssel i maj nästa år, för att träda i kraft redan första juli samma år. Det kommer enbart gälla för EU-medborgare med europeisk operatör, vilket innebär att personer som är bosatta utanför unionen fortfarande kommer att få betala roamingavgifter när de reser inom EU. För bosatta i de 27 EU-länderna innebär det rent praktiskt att kostnaden för att ringa, sms:a och använda datatrafik kommer vara densamma i alla EU-länder som på hemmaplan.

Enligt EU-kommissionen kommer detta initialt att innebära cirka 2% mindre i intäkter för operatörerna, men kommisionen menar på att det på lång sikt även kommer löna sig för operatörerna, i takt med att kunder kommer börja använda sina mobila enheter i större utsträckning när de reser.

Förutom förbättrade villkor för konsumenter är detta ett led i arbetet med att stärka EU:s telekommarknad, och på sikt nå en marknad som ägs och domineras av betydligt färre än de över 100 operatörer som just nu är verksamma. Förhoppningen är att det i sin tur ska leda till en ökad teknisk uppgradering av telekomnäten, framförallt för datatrafik som förväntas öka i allt högre takt.

Anonym källa till The Telegraph:

“There are around 100 operators in Europe and only four in the US,” the source said. “That’s not sustainable if we’re going to have a single market and investment. Europe has less 4G mobile broadband than Africa at the moment.

Consolidation is not the aim. The aim is a single market, but if it means we get fewer, stronger operators, that’s good.”

VIA: 9TO5MAC
KÄLLA: THE TELEGRAPH
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!