Övrigt

Researchgruppen säger sig ha tillgång alla användarkonton på Flashback

Journalistkollektivet Researchgruppen påstår sig ha tillgång till hela eller stora delar av Flashbacks användardatabas. Flashback är känt för att tillåta diskussioner om allt ifrån Icas öppettider till droger och prostitution. Researchgruppen å sin sida är en samling personer som står bakom en rad avslöjanden om framförallt Sverigedemokraters feltramp på internet där dessa har i tron om att de har varit anonyma spridit olika hatiska rasistiska åsikter om grupper med utländsk härkomst.

Gruppen har dock fått kritik från andra journalister som menar att det är djupt kränkande för personer som pratat om sina personliga problem på sajten att få sina identiteter röjda. Researchgruppen menar dock att det endast kommer att användas till att granska makthavare.

Tillsamamns med Expressen fick Researchgruppen en Guldspade för att de kopplade ihop anonyma användarnamn på rasistiska och främlingsfientliga webbsidor så som Avpixlat och Fria Tider med personerna bakom. Detta gjordes genom att utnyttja en säkerhetsbugg i kommenteringssystemet Disqus.

Inte heller denna gång verkar det ligga någon eget intrång bakom utan man säger sig ha fått databasen skickad till sig flera gånger och att den dessutom ska vara runt 1-2 år gammal. Man anser sig dock inte haft tid att agera tidigare på grund av de andra avslöjandena.

År 2002 förbjöds Flashback i praktiken att verka i ett kontroversiellt utslag i Marknadsdomstolen, men redan ett halvår senare var man tillbaka genom att placera servrarna utanför landets gränser. Sedan dess forumet setts som ett av landets viktigaste instrument för yttrandefrihet men också en avgrundsdjup kloak full med rasism, främlingsfientlighet, tips på människohandel, sexism och homofobi.

Vi lär få all anledning att återkomma i denna fråga.

[source:http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3846958.ece “Dagens Media”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!