Övrigt

Regeringsförslag: Kortare uppsägningstider och gratis upplåsning av telefoner

Foto: Flickr (CC)

Uppdaterad: Den nya lagen trädde i kraft 1 maj 2014

I en ny remiss till Lagrådet föreslår regeringen med IT- och energiminister Anna-Karin Hatt i spetsen att mobiloperatörer tvingas till kortare uppsägningstider för telefonabonnemang. I dag är det som mest vanligt med tre månaders uppsägningstid för konsumenter – en period som remissen vill kapa till endast en månad.

Utöver det föreslås det i förslaget att operatörslås – när operatörer låser telefoner till att enbart fungera med operatörens SIM-kort – efter bindningstiden ska kunna tas bort kostnadsfritt och utan dröjsmål. Att via en operatör i dag låsa upp en telefon kräver en avgift på mellan 200-300 kronor beroende på operatör.

De nya reglerna, om de fastslås, kommer enligt Hatt leda till större konkurrens på marknaden, vilket i sin tur ska resultera i bättre tjänster för kunderna:

– Den enskilde mobilkonsumenten måste få en starkare ställning än man har idag. Vi har de senaste åren sett att klagomålen till både Allmänna reklamationsnämnden och Telekområdgivarna ökat ordentligt. Det tar regeringen på stort allvar, och just därför föreslår vi nu att det ska bli lättare och gå snabbare att byta operatör. Det kommer stärka konsumenten, öka konkurrensen på mobilmarknaden vilket i sin tur förhoppningsvis kommer leda till att operatörerna utvecklar bättre tjänster. 

Dessa ändringar föreslås träda i kraft från och med första maj nästa år. Denna eventuella ändring, tillsammans med EU-initiativet om att slopa roamingavgifter inom unionen, kan vara de två mest positiva konsumentorienterade förändringarna på telekommarknaden i år.

Lagrådsremissen “Lätt byte – enklare att välja ny leverantör av elektroniska kommunikationstjänster” finns att läsa i sin helhet på regeringskansliets webbplats.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!