Övrigt

Ingen övergång till DAB-radio i Sverige

Det blir ingen DAB-radio i Sverige och därmed får vi behålla FM-nätet. Detta meddelas av kulturminister Alice Bah Kuhnke via en debattartikel på SVD.se

Om FM-nätet skulle släckts ner tillförmån för DAB+ så skulle cirka 10 miljoner radioapparater bli odugliga varav många sitter i våra bilar, där de är svårare att ersätta. Till och med vissa äldre DAB-mottagare skulle behöva avyttras.

Efter en lång utredning där en rad remissinstanser har fått säga sitt har man kommit fram till att det är tveksamt om konsumenterna överhuvudtaget skulle vara intresserade att införskaffa nya mottagare. Det skulle i sin tur allvarligt hämma totalförsvarets förmåga att nå ut vid krissituationer och katastrofer.

Vidare är det inte säkert att ett nytt nät skulle få tillräckligt bra täckning – särskilt i ytterskärgårdarna och större sjöar. Det skulle i sin tur påverka sjöfarten mycket negativt.

Övergången skrotas alltså för denna gången men man kommer att fortsätta bevaka hur utvecklingen ter sig i andra länder, närmast Norge som väntas stänga av FM-sändarna under 2017. Särskilt intresserad är man hur de löser de säkerhetspolitiska spörsmålen.

Uppdaterat 10.42: Cilla Benkö, VD för Sveriges Radio, menar att beslutet är olyckligt “Det är olyckligt för den svenska radiopubliken att en utbyggnad av ett digitalt marknät skjuts på framtiden.”

[source:http://www.svd.se/regeringen-stoppar-overgangen-till-dab-radio/om/debatt “SVD.se”]

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!