pocket_pic

by • 18 april, 2012 • NyheterComments (3)80

Read It Later uppdaterar stort, blir gratis och byter namn till Pocket

pocket_pic

Read It Later har kommit med en stor uppdatering till sin tjänst och app. Read It Later heter nu Pocket och är helt gratis. Tjänsten är i samma kategori som Instapaper och Readability och används för att spara bilder, videos och artiklar som du vill se/läsa senare.

Som allt fler märker så hinner man inte läsa allt när hittar det och inte hellre vill spara det som ett bokmärke utan helt enkelt bara vill kolla in det vid ett senare tillfälle. Det är där dessa tjänster/appar kommer in i bilden. Där sparas innehållet och allt onödigt rensas bort så bara det intressanta innehållet finns kvar att avnjutas.

Read It Later är den äldsta av dessa tjänster och har förändrats genom åren. Först kom det till webbläsaren Firefox där länkarna sparades skiljda från bokmärken. Under 2008 kom Instapaper som en app till iPhone och tillät läsning på just iPhone blev en succé.

Det som sedan gjorde Instapaper till den bästa tjänsten var att den tog allt onödigt ur den sparade webbsidan. Båda tjänsterna utvecklades under åren och blev allt mer lika och Read It Later kom också till iPhone, iPad och Android. Instapaper, som bara finns till iOS och som webbsida, höll dock undan tack vare att den var enklare att använda och framför allt mycket snyggare.

Senare kom Readability in i leken med sin mycket snygga app men har fått en hel del kritik för sitt sätt att ta betalt på sajtägarnas vägnar utan deras tillåtelse. Nu har alltså Read It Later uppdaterats rejält och bytt namn till Pocket. Deras app till iPhone och iPad har fått ett stort lyft utseendemässigt och separerar nu sparade bilder, video och artiklar var för sig.

pocket_ipad

Jag testade Read It Later redan 2009 men det höll då inte måttet mot Instapaper men med denna uppdatering till version 4.0 har det helt klart närmat sig och kanske även gått om. Personligen kommer jag köra båda apparna paralellt och kanske byter jag, men troligen inte. Tyvärr har Pocket endast två val när det gäller typsnitt vilket kan vara ett problem då både Readability och Instapaper har flera väldigt snygga val.

pocket_iphone

Pocket har en förstasida som har förhandsvisning med bilder från det som sparats vilket de andra apparna saknar. Just uppdelningen av bilder, video och artiklar kan vara både en fördel eller nackdel beroende på hur du vill ha det.

När det gäller att spara länkar från appar så har Pocket och Instapaper mycket mer utbrett stöd än Readability så tänk på det när du väljer tjänst. Exempel på appar man kan spara ifrån är Reeder, Twitter och Tweetbot samt Safari via ett bokmärke. Det är även möjligt att spara en länk via mail till tjänsten. Annars är valet upp dig till men som användare av Instapaper sedan 2008 har jag bara gott att säga om den tjänsten.

Läs också intervjuer med grundaren Nate Weiner på The Next Web och Macstories.

Pocket (Formerly Read It Later) - Idea Shower

Liknande artiklar

 • http://www.whatiwant.se Jinni

  Jag har aldrig använt instapaper men använder readitlater varje dag. Jag vet inte om det egentligen är fel tjänst för mig för jag vill gärna ha ett ställe att samla länkar jag gillar på och gärna både tagga och kategorisera dem så att jag hittar tillbaka lättare.
  Tror säkert att det finns bättre tjänster än pocket för mitt behov men har inte hittat någon ännu.
  Några tips?
  Häls Jinni

 • http://sonaten.se Jonas N

  Ni nämner att Readability har sämre stöd bland appar, vilket i sig är sant, men i exemplen på appar med stöd för Pocket nämns Reeder och Tweetbot, vilka båda stödjer Readability. Tänkte bara klargöra det. :-)

 • http://sonaten.se Jonas N

  Förresten – en stor app som däremot saknar stöd för Readability men däremot de andra stora två, är ju Flipboard. Synd tycker jag, eftersom jag föredrar Readability’s vackra, rena gränssnitt, och inte minst dess snygga teckensnitt.