Övrigt

Radiotjänst vill ha dina pengar

Blomberad dator

I och med att SVT började sända sina kanaler live via nätet så blev det aktuellt med att betala avgift till Radiotjänst även för innehavare av datorer, telefoner och plattor. Många med mig trodde att det bara var en teoretisk möjlighet och så även Eva Hamilton – styrelseordförande för Radiotjänst och VD för SVT – sa “Nej, nej, och Radiotjänst kommer inte att göra det heller. De kommer att hålla en låg profil när det gäller mobiler och datorer i väntan på att få en slutgiltig bestämmelse om hur avgiften ska konstrueras. De kommer inte att beivra dig i väntan på en ordentlig lösning på det här”.

Men från och med den första mars så kommer Radiotjänst att börja ringa runt och fråga hur det står till med innehavet av just datorer och andra enheter som kan ta emot SVT Play. Redan nu provar vissa handläggare sin lycka enligt Svenska Dagbladet.

Att betala TV-licens för möjligheten att ta emot SVT är i sig en logisk följd av lagstiftningen – vår public service är beroende av det. Men det är inte orimligt att fundera om införandet av den nya principen kunde ske på ett något smidigare sätt.

En förändring av tv-licensen kan vara på gång då regeringen tillsatt en utredning som förväntas komma fram till att licensen i stället skall fungera som en skatt. Motståndare till detta menar på att SVT och SR inte längre kan vara oberoende från statligt inflytande om detta sker.

Företag har möjlighet att “plombera” datorer och övriga enheter och därefter skicka ett intyg till Radiotjänst att så är fallet och därmed slippa licensen. Detta gäller dock inte privatpersoner även om vissa erbjuder tjänsten.

Foto: Dan NilssonRoligaprylar.se

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!