Övrigt

Patentnytt: Smart Cover-laddare, böjbar iPhone, skyddsmekanismer och offline-köp från iTunes

Som de flesta andra stora företag spottar Apple ur sig en mängd olika patent med jämna mellanrum på idéer och uppfinningar de vill säkra inför eventuella framtida produkter. Ett fåtal av dessa patentpublikationer visar sig i produkter, medan andra ligger och samlar damm.

Under de senaste veckorna har ett flertal intressanta patentansökningar publicerats och här kan du läsa en kort genomgång om dem.


iPad Smart Cover induktiv laddning

iPad Smart Cover med inbyggt batteri och trådlös laddning

Här tänker sig Apple att framtida iPad-fodral kan bestå av battericeller som antingen laddas upp via solceller på framsidan, eller mer traditionellt via en hederlig strömadapter och sladd. Det intressanta med detta patent är att iPad sedan ska kunna laddas automatiskt exempelvis när batterinivån sjunker under en viss procent – själva laddningen sker med hjälp av induktionsteknik mellan fodralet och iPad.

Denna patentansökan täcker in de flesta tänkbara varianter av laddning från Smart Cover till iPad, bland annat flera induktiva mottagare och sändare ska finnas i fodralet och iPad, så att laddning kan genomföras även när fodralet är uppvikt för att agera stativ i liggande eller stående läge.

Läs hela patentansökan och se fler illustrationer


Apple-patent – Smart Cover

Smart Cover med knappar och små kikhål

Att låta Smart Cover jobba extra som externt batteri är långt ifrån den enda idén från Apple. I denna patentansökan tänker sig Apple att Smart Cover kan bli betydligt mer funktionell än den är idag. Fysiska knappar på ena sidan skulle kunna låta användaren styra musikuppspelningen utan att behöva vika upp fodralet, och med små kikhål skulle delar av skärmen kunna visa information iform av små widgets.

Läs hela denna patentansökan


Flexibla prylar som också är böj- och vikbara

Apple patent böjbar electronic

Det som beskrivs i denna patentansökan är förmodligen inget vi kommer få se i prylar än på ett tag. Ansökan behandlar inte bara böjbara skärmar som Apple sedan tidigare har en del andra patent på. Istället siktar Apple lite högre och fantiserar om flexibla och böjbara elektroniska enheter. Batterier, kretskort och andra komponentar i en enhet ska alltså utvecklas så att hela enheten blir flexibel och böjbar.

Apple exemplifierar användningsområdena för en sådan enhet, där olika fysiska rörelser av enheten skulle kunna resultera i olika mjukvarurelaterade kommandon – exempelvis att kunna sätta enheten i viloläge genom att böja den åt ett viss håll.

Läs hela denna patentansökan och se fler illustrationer


Apple-patent – offline-köp från iTunes

iTunes-shopping även i offline

Apple presenterar en på papperet rätt så märklig idé gällande inköp av musik och annan media när enheter för tillfället inte har tillgång till internet. Tanken är att enheten i bakgrunden ska ladda ned exempelvis populära och bästsäljande låtar i samma stund som de lanseras, som användaren sedan kan “låsa upp” genom att erlägga en betalning med en i förväg köpt kredit.

De låtar och annan media som i förväg laddas ned för senare upplåsning ska kunna baseras på rekommendationer av olika slag, och från olika håll. Exempelvis skulle topplistan i iTunes kunna vara en grund för vilka låtar som ska finnas tillgängliga i offline-läge.

Det hela låter som en funktion som enbart skulle attrahera en väldigt liten kundgrupp. Om man däremot börjar tänka i banor som att Apple i samma veva gör det möjligt för kunder att exempelvis via bluetooth skicka låtar till varandra blir det hela mer intressant. Dessa överförda låtar skulle då kunna förbli låsta tills mottagaren låser upp dem med den i förväg köpta krediten. Skivbolag och andra rättighetsägare skulle då inte behöva oroa sig över att Apple eldar på piratkopieringen.

Läs hela denna patentansökan


Skyddsmekanismer som ska skydda iPhone vid fall

Apple-patent – skyddsmekanismer

Det verkar som att Apple har börjat intressera sig för hur de kan förhindra alla spruckna skärmar som många iPhone-ägare fått erfara när de tappat sina enheter i marken. I en omfattande patentansökan beskrivs en rad olika skyddsmekanismer som skulle kunna minimera skador på en iPhone som tappas i marken.

Det som Apple lägger störst vikt vid är att på olika sätt försöka kontrollera med vilken vinkel en tappad iPhone landar i marken – optimalt är att den landar på en av dess kanter. Ett exempel är att iPhone ska kunna ändra vinkel och rotation i luften genom att i rätt läge skjuta ut batteriet från enheten. Ett annat sätt som beskrivs är att enheten med hjälp av tryckluft ska kunna korrigera rotation och nedfallsvinkel.

Andra metoder som beskrivs innefattar en vinge som ska kunna skjutas ut så fort en sensor i iPhone känner av ett läge av fritt fall, allt för att försöka få enheten att slå ner med en kant och inte med skärmen.

Även knapparna har Apple tänkt kunna skydda från skador, och det genom att dessa mekaniskt skjuts in i enheten så fort iPhone tappas.

Apple har fler idéer i denna patentansökan, och Patently Apple har en genomgång av de flesta.

Läs hela denna patentansökan


VIA: 9TO5MAC, MACRUMORS, PATENTLY APPLE (2), APPLE INSIDER (2)
KÄLLA:, US PATENT & TRADEMARK OFFICE (2, 3, 4), PATENT SCOPE
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!