Övrigt

Nytt chip kan ge nästa iPhone bättre trådlöst nätverk

Det amerikanska företaget Broadcom ligger bland annat bakom det chip i iPhone som tar hand om alla Wi-Fi- och Bluetooth-signaler. Det är en ständig utmaning att få ner strömförbrukningen på dessa delar men enligt AnandTech har Broadcom i en nyligen lanserad modell av chippet nästan halverat strömförbrukningen; från 68mA till 36mA vid full Wi-Fi-signalstyrka. Chippet har också en mindre formfaktor än dagens.

Enligt 9to5Mac är det just detta, nya chip som ska användas i nästa iPhone. Med tanke på att de påtagliga ryktena och de påstått läckta bilderna visar på att nästa iPhone både kommer få större skärm och 4G-stöd, samt också bli tunnare är detta helt klart en god nyhet för batteritiden.

Förutom nyss nämnda fördelar har den nya modellen även stöd för Dual Band, vilket i så fall betyder att den nya iPhonen fungerar både med 2,4- och 5Ghz i våra hemnätverk. Nyheterna slutar dock inte där – eventuellt kommer vi få se något som kallas för Wi-Fi Direct. Det sistnämnda är officellt hårdvarustöd för att direkt skicka och ta emot data över Wi-Fi mellan två enheter (så kallad Ad-Hoc), utan behovet av en trådlös router.

Apples OS X-funktion AirDrop, som lanserades i samband med Lion, använder just Wi-Fi Direct för att skicka och ta emot filer mellan två Macar som befinner sig i närheten av varandra, vilket också är anledningen till varför alla Macar inte har aktiverat stöd för AirDrop.

Potentiellt kan vi alltså senare i höst få lägga vantarna på en iPhone-modell som kan skicka och ta emot filer till och från andra iPhones och Macar. Men det kräver också ändring i mjukvaran – kanske något för iOS 6.

Är du tekniskt intresserad kan du med fördel läsa om dagens chip BCM4330 som används i iPhone 4S respektive det nya chippet BCM4334 på Broadcoms webbsida.

KÄLLA: ANANDTECH, 9TO5MAC, BROADCOM
BILD: ANANDTECH
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!