Övrigt

Ny uppdatering för Apple TV

Uppdatering – 22/9: Apple har valt att dra tillbaka uppdateringen

Uppdatering ? 24/9: Apple TV-uppdatering åter igen tillgänglig

Apple lanserade sent på fredagkvällen version 6.0 för Apple TV. Nyheterna för oss svenskar är inte av världsomvälvande karaktär, utan handlar främst om att få den lilla mediaspelaren att komma ikapp iOS 7 funktionsmässigt.

Några av ikonerna verkar ha fått små estetiska justeringar men i övrigt är gränssnittet detsamma.

Lyckas du ta dig förbi den problemfyllda uppdateringsprocessen kan du vänta dig ett flertal nyheter.

Problemfylld uppdatering

Apple TV återställInnan du uppdaterar kan det vara bra att veta att uppdateringsprocessen denna gång kanske inte kommer att vara lika problemfri och smidig som tidigare Apple TV-uppdateringar. Två av oss på Array.se tvingades att återställa enheten via en dator (med micro-USB-sladd), och för ett par andra av oss tog uppdateringen över 30 minuter.

Vi frågade våra Twitter-följare och av svaren att döma verkar de flesta ha lyckats att uppdatera sina enheter, men de flesta meddelar att det tog längre tid än vanligt – runt 30 minuter.

 iCloud-villkor går ej att godkänna

Även efter att uppdateringen installerats möttes vi av ett problem. För att kunna börja använda iCloud-bilder måste man acceptera nya användarvillkor för iCloud, men dessa går inte att godkänna. Varken omstart av enheten eller ut- och inloggning på iCloud hjälper.

Uppdatering: Lösningen på detta problem är att ändra regionsformat till “svenska” (tack Mikael J!).

En extra varning till dig som använder Airfoil

Om du använder programmet Airfoil på din Mac eller PC för att skicka musik till din Apple TV rekommenderas det att du inte installerar uppdateringen alls. Uppdateringen gör så att Airfoil i nuläget inte kan strömma musik till en Apple TV.

Problemet grundar sig i att den nya mjukvaran kräver att inkommande strömmar är krypterade med Apples egenutvecklade FairPlay-skydd – i annat fall spelar enheten inte upp något.

Följ utvecklaren av Airfoil, Rogue Amoeba, på Twitter och på deras  webbsida för mer information angående detta.

Undertexter på Netflix

För många kom det nog som en överraskning att undertexterna i Netflix-appen plötsligt blivit gula med en grå bakgrund. För att ändra tillbaka, eller ändra till något annat, behöver du gå in i Apple TV-inställningarna och leta upp menyn “Hjälpmedel”. Där finns en rad nya inställningar för just undertexter, inklusive en ny stilmallfunktion där du kan skapa din egen undertextstil.


Nytt i version 6.0:

iTunes Radio (endast i USA) – precis som i iOS 7 kommer amerikaner kunna använda sig av Apples nya streamingtjänst för musik.

“Bilder och videor på iCloud” – Bildströmfunktionen över iCloud har utvecklats och har nu även stöd för videoklipp, precis som i iOS 7. Ikonen har dock fått det nya namnet “iCloud-bilder”.

Podcaster – Nu går det att synkronisera podcastprenumerationer och avsnittsposition mellan alla enheter: Mac, iOS 7-enheter och Apple TV.

iTunes Music Store (ej i Sverige) – Det är numera möjligt att bläddra i iTunes stora musikkatalog och köpa direkt från TV:n. Alla köp kan laddas ned automatiskt på övriga enheter om så är inställt. Tyvärr verkar detta inte vara aktiverat för oss svenskar.

AirPlay från iCloud – En Chromecast-liknande funktion som låter dig spela upp köpt material på någon annans Apple TV via streaming. Om en iPhone (med iOS 7) via AirPlay skickar en film till en Apple TV så strömmas filmen direkt från molnet istället för från iPhonen. Denna funktion har en på/av-knapp i inställningsmenyn på Apple TV.

Konferensrumsläge – Ett nytt visningsläge som kan aktiveras för att visa både personliga meddelanden samt information om hur användare kan komma åt att använda AirPlay mot Apple TV:n.

Automatiska uppdateringar – En ny inställning har lagts till som möjliggör automatiska systemuppdateringar. Aktiveras denna (är av från början) behöver du inte själv söka efter nya uppdateringar – de laddas ned i bakgrunden och installeras automatiskt.

Överför inställningar från iOS 7  Med hjälp av iPhone, iPad eller iPod touch med iOS 7 installerat går det att ställa in en fabriksåterställd Apple TV helt automatiskt. Detta innefattar tre saker: Apple ID-uppgifter, nätverksinställningar för det lokala nätverket samt val av språk. Dataöverföringen görs över Bluetooth.

Anpassa undertexter – Under hjälpmedelsmenyn finns nu möjlighet att ändra stil på undertexter. Förutom de förvalda stilarna går det direkt i menyn att skapa helt egna efter personligt tycke och smak. Typsnitt, färg, storlek, bakgrund och opacitet går att ställa in och spara som en egen stil. Även andra appar, som Netflix, respekterar dessa inställningar.

Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!