Övrigt

Nu kan alla prova Adobe Lightroom 5

Lightroom ikon

Drygt ett år efter att Adobe lanserade den fjärde versionen av deras bildbehandlingsprogram Photoshop Lightroom släpper nu företaget en första publik betaversion av kommande Lightroom 5. Betaversionen är tillgänglig från och med nu och fram till sista juni i år och kan laddas ned gratis från Adobe Labs.

Nyheter i version 5 är bland annat en ny förhandsvisningen där du kan redigera en bild utan att direkt modifiera själva RAW-filen, vilket ska vara snällare mot din datorn prestanda och antagligen också spara en hel del hårddiskutrymme om du är en flitig bildredigerare.

Advanced Healing Brush

En ny “Advanced Healing Brush” (lagningspensel) finns nu också att tillgå för att trolla bort oönskade objekt från bilder. För att enklare se digitaliserade fläckar från kameralinsen finns också ett nytt kontrastrikt visningsläge som gör det enklare att upptäcka sådana fläckar. En Adobe-genererad exempelbild ser du här nedan, följt av en genomgång i ett videoklipp:

LR5Beta - lagningspensel

[youtube id=s2xNLS0KjcY]

Upright Tool

En annan smidig funktion är nya “Upright Tool” som automatiskt korrigerar perspektiv i bilder genom analysera att räta ut horisonter och förvridna objekt med keystone-effekt. Exempelbild och videoklipp här nedan:

LR5Beta - Upright

[youtube id=x4-V2hLgf7Q]

Du kan läsa mer om Lightroom 5 på Adobes Photoshop-blogg. Den skarpa versionen av denna nya version av Lightroom kommer enligt Adobe lanseras “senare i år”.

KÄLLA: ADOBE
Läs mer

Populärt i bubblan idag

Inga inlägg!